Sud je odlučio da objave Salem na Facebooku nisu antisemitske.     Foto: AA

Sud u njemačkom Bonnu presudio je da je palestinska novinarka Maram Salem, koju je njemački međunarodni emiter Deutsche Welle (DW) otpustio zbog navodnog korištenja antisemitskih izraza, nezakonito otpuštena.

Sud je odlučio da objave Salem na Facebooku nisu antisemitske i da je otkaz koji je dobila u Deutsche Welleu stoga nezakonit.

Salem je u pisanoj izjavi navela da već duže vodi kampanju za prava žena, ljudska prava i prava životinja i da su je takve optužbe mnogo uznemirile i rastužile.

Novinarka je pozvala DW da preuzme odgovornost i javno se izvini i povuče svoje navode.

"DW više ne bi trebao pokušavati raskinuti ugovore o radu s Palestincima zato što javno govore o kršenju ljudskih prava Izraela protiv Palestinaca. Presuda pokazuje da kampanje mržnje protiv palestinskih žena poput mene ili Nemi Al-Hassan više ne mogu biti uspješne. Od početka je bilo jasno da sam nevina", kazala je.

Advokat Ahmed Abed je također izjavio kako je sud jasno naglasio da su optužbe o antisemitizmu protiv Salem neosnovane.

"Deutsche Welle sada mora zaštititi Maram", kazao je Abed.

DW ima pravo žalbe na odluku u roku mjesec dana. Također, DW mora platiti i sudske troškove u iznosu 36.000 eura.

Deutsche Welle je već dugo na meti kritika zbog pristrasnog izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, budući da njegovo rukovodstvo tvrdi kako Njemačka snosi posebnu odgovornost prema zemlji zbog nacističkih zločina počinjenih nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

Prošle godine, uredništvo DW-a je svom osoblju poslalo novi vodič za izvještavanje, kojim se dodatno ograničava kritičko izvještavanje o Izraelu a, prema novom saopštenju za javnost, sada planira izoštriti svoj kodeks ponašanja, s većim fokusom na antisemitizam, kao i na pravo Izraela na postojanje i historijsku odgovornost Njemačke.

TRT Balkan / agencije