Trojke, po imenu Melek, Hidir i Mustafa, su pothranjene i značajno su izgubile na težini.      Foto: AA

Palestinska majka Naziha Avad, koja je morala da se preseli iz bolnice Al-Shifa u sjevernom Pojasu Gazi na jug zbog izraelskih napada, zabrinuta je za svoje trojke koje se bore za život zbog akutne nestašice hrane i lijekova.

Trojke, po imenu Melek, Hidir i Mustafa, su pothranjene i značajno su izgubile na težini.

Izraelska vojska upala je 18. marta u bolnicu Al-Shifa, najveću medicinsku ustanovu u Pojasu Gaze u kojoj se nalaze hiljade pacijenata i raseljenih osoba.

Za genocid optuženi Izrael je prvi put izvršio napad na bolnicu Al-Shifa u novembru prošle godine, tvrdeći da ju je palestinska grupa Hamas koristila kao komandni centar.

Prema vladinoj Kancelariji za medije u Gazi, više od 250 Palestinaca je ubijeno i povrijeđeno u izraelskim napadima na objekat.

U razgovoru sa Anadolu, Avad (44) je ispričala kako je sa svojom djecom hodala od sjeverne do južne Gaze.

“Zbog neadekvatne ishrane, moje trojke Melek, Hidir i Mustafa pate i morali smo napustiti bolnicu Al-Shifa u gradu i otići na jug Pojasa Gaze“, rekla je ona.

Palestinska majka kaže da za sada dijele šator sa drugom raseljenom porodicom dok ne nađu novo sklonište.

Izražavajući zabrinutost za živote trojki, očajna majka je naglasila da čekaju hitnu pomoć.

Avad moli za hranu i medicinsku njegu za svoju djecu kako bi se oporavila, govoreći o teškom stanju s kojim se suočavaju.

Ističući katastrofalne životne uslove u sjevernom Pojasu Gaze, Avad je ukazala da izraelska opsada čini pristup hrani veoma izazovnim, što uzrokuje pothranjenost.

Osim što gađa civilna naselja, bolnice, škole i skloništa gdje raseljeni Palestinci traže utočište, Izrael sprečava da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze, što je rezultiralo humanitarnom katastrofom za njegovih 2,3 miliona stanovnika.

Međunarodne organizacije, uključujući agencije Ujedinjenih nacija, pozvale su na prekid vatre u Gazi i povećan pristup humanitarnoj pomoći kako bi se riješila nestašica medicinske pomoći, glad, žeđ i higijenski nedostaci koji dovode do bolesti u blokiranoj enklavi.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice objavila je 10. marta da je "glad posvuda" u Gazi.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja Gaze, 27 ljudi je umrlo od pothranjenosti i dehidracije u Pojasu Gaze zbog izraelske blokade.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je 7. oktobra prošle godine ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Oko 32.500 Palestinaca je od tada ubijeno, a 74.900 je povrijeđeno tokom masovnog uništenja i nestašice potrepština.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je donio rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi tokom islamskog svetog mjeseca ramazana.

Dok je Hamas pozdravio rezoluciju, Izrael je odbacio poziv na prekid vatre i obećao da će nastaviti rat protiv palestinske enklave.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije