Palestinska majka danima čeka vijesti o nestaloj šestogodišnjoj kćerki

Palestinska majka danima čeka vijesti o nestaloj šestogodišnjoj kćerki

Šestogodišnja palestinska djevojčica Hind Rajab nestala je prije devet dana.
"Hind je rekla da su otvorili vatru na Leyan. Kazala je da su svi mrtvi i da dođu po nju", ispričala je Visam.    Foto: TRT World

Šestogodišnja palestinska djevojčica Hind Rajab nestala je prije devet dana.

Ona je putovala sa članovima porodice kada su izraelske snage otvorile vatru na vozilo u gradu Gazi.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca poslalo je dvojicu spasilaca da im pomognu, ali i oni se vode kao nestali.

Visam Rajab, majka šestogodišnje djevojčice koja je bila zarobljena u vozilu koje je bilo meta izraelskih snaga u Pojasu Gaze, nada se povratku kćerke Hind.

Crveni polumjesec naveo je da ih je 29. januara pozvala 15-godišnja Leyan Hamade, koja je tražila pomoć jer je vozilo u kojem se nalazila sa porodicom bilo meta izraelskih napada.

Podijelili su audio snimak Leyan koja traži pomoć. Navedeno je da je Leyan preminula nakon telefonskog poziva, a Hind je bila zarobljena u vozilu.

Crveni polumjesec je 5. februara objavio da još uvijek nema vijesti o djevojčici i medicinskom timu koji je otišao da je spasi.

Majka Visam čeka vijesti o svojoj kćerki.

"Čekala sam u bolnici Al-Shifa od trenutka kada je prekinuta komunikacija sa Hindom. Međutim, do sada nisam dobila nijednu vijest koja bi me obradovala", ispričala je Visam za Anadolu.

Smatra da ne postoji država ni organizacija na tom području koja nešto može uraditi po tom pitanju.

Prisjetila se da su ujutro 29. januara napadi bili intenzivirani na zapadu grada Gaze gdje žive. Bilo je hladno i padala je kiša. Kada su odlučili da napuste kuću kćerku nije mogla da povede sa sobom zbog loših vremenskih uslova i poslala ju je sa rodbinom.

Ova majka je čula zvuk jake eksplozije iz pravca prema kojem se vozilo, u kojem je bila i njena kćerka, kretalo. Pogledala je i vidjela da je vozilo napadnuto.

Visam je kazala da su mislili da su u autu svi mrtvi. Čekali su vozila hitne pomoći. Objasnila je da je uspjela da razgovara sa Leyan koja je kazala da je Hind dobro.

"Pozvali smo Palestinski crveni polumjesec i oni su kontaktirali Leyan. Palestinski crveni polumjesec je snimio telefonski poziv", kazala je Visam.

Leyan je ubijena tokom razgovora što se, kako je kazala ova Palestinka, moglo i čuti od Hind.

"Hind je rekla da su otvorili vatru na Leyan. Kazala je da su svi mrtvi i da dođu po nju", ispričala je Visam.

Kaže da je Hind rekla: "Ne želim da ostanem ovdje sama."

Na mjesto napada upućena je ekipa Crvenog polumjeseca od koje također nema vijesti.

Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 27.708 Palestinaca, uključujući najmanje 123 ubijenih u protekla 24 sata.

Izrael već 124 dana izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem su stanovnici ostali bez hrane, vode i osnovnih životnih potrepština.

TRT Balkan / agencije