Abu Salmiya je kazao da je svaki od palestinskih pritvorenika izgubio u prosjeku po 25 kilograma zbog nedostatka hrane.     Foto: AA Screenshot

Direktor bolnice Al-Shifa u Gazi Mohammad Abu Salmiya, koji je blizu sedam mjeseci proveo u izraelskom zatvoru, rekao je da je više palestinskih pritvorenika umrlo u izraelskim zatvorima zbog torture ili medicinskog nemara kojem su bili podvrgnuti tokom ispitivanja.

Abu Salmiya je u ponedeljak pušten na slobodu, zajedno sa još 54 zatvorenika iz Pojasa Gaze koje je izraelska vojska oslobodila jer nije bilo mjesta u zatvorima.

“Zatočenike iz Gaze smo ostavili tamo u veoma tragičnoj situaciji i teškim uslovima. Većina zatvorenika je umrla tokom ispitivanja. Među njima ima mučenih zdravstvenih radnika i starijih ljudi koji su stradali jer nisu bili liječeni“, rekao je Abu Salmiya za Anadolu.

Ističući da su Palestinci u pritvoru izraelskih snaga lišeni dovoljne količine hrane i podvrgnuti fizičkom i psihičkom ponižavanju, Abu Salmiya je kazao da je svaki od palestinskih pritvorenika izgubio u prosjeku po 25 kilograma zbog nedostatka hrane.

“Izraelsko medicinsko osoblje i doktori u zatvorima doprinose kažnjavanju neliječenjem pacijenata. Izrael krši sve međunarodne sporazume, zakone i praksu koji predviđaju zaštitu zatvorenika“, kazao je Abu Salmiya.

Abu Salmiya je pozvao međunarodne organizacije koje se bave pravima zatvorenika da posjete palestinske zatvorenike i dobiju informacije o teškim uslovima u izraelskim zatvorima.

Direktor bolnice Al-Shifa Abu Salmiya je također zatražio od palestinskih grupa otpora da rade na oslobađanju zatvorenika.

Ministarstvo zatvorenika i oslobođenih osoba pri palestinskoj vladi u Gazi saopćilo je 20. juna da je 36 Palestinaca umrlo od torture nakon što su ih izraelske snage zarobile u jeku napada u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska izvela je napad na bolnicu Al-Shifa u Gazi je 14. novembra 2023. godine, koja se nalazi na sjeveru Pojasa Gaze, nakon višednevne opsade, a zatim izvršila velika razaranja u bolnici.

Izraelske snage pritvorile su direktora bolnice Abu Salmiya 23. novembra 2023, a iz zatvora je pušten jučer, zajedno sa još 54 Palestinca. nakon otprilike 7 mjeseci. Saopćeno je da su pušteni na slobodu jer nije bilo mjesta u izraelskim zatvorima.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze, a izvodi i sve masovnija pritvaranja Palestinaca, prema kojima se, prema brojnim izvještajima, postupa nehumano u zatvorima.

List “New York Times“ objavio je izvještaj koji pokazuje da su hiljade Palestinaca zatočenih u vojnom pritvorskom centru Sde Teima u Izraelu bili podvrgnuti nečovječnom postupanju.

U izvještaju je navedeno da su stanovnici Gaze zatočeni u Sde Teimi tjerani da sjede u tišini na zemlji, s povezom na očima i lisicama, na otvorenom prostoru do i 18 sati dnevno.

Palestinci u toj bazi provode i do tri mjeseca i podvrgnuti su i mučenju tokom procesa ispitivanja.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 37.925 Palestinaca, uključujući najmanje 15.069 djece i 10.279 žena, a 87.141 osoba je ranjena.

Palestinske vlasti saopćile su da se pod ruševinama još uvijek nalaze hiljade mrtvih, a na meti izraelskih napada je i vitalna civilna infrastruktura kao što su bolnice, obrazovne institucije i vjerski objekti.

TRT Balkan / agencije