Maskirani palestinski muškarci učestvuju u noćnoj patroli u selu Turmus Ayya na okupiranoj Zapadnoj obali u utorak navečer, nakon što su stanovnici formirali grupu "komiteta za zaštitu naroda" nakon smrtonosnog nasilja ilegalno doseljenih Izraelaca koji su gađali palestinske gradove.     Foto: AFP

Mladi Palestinci, noseći dugačke štapove i s licima umotanim u šalove, krenuli su u noćnu patrolu da čuvaju svoje selo na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

Svake noći tim se okuplja u Turmus Ayyi na sjeveru Zapadne obale, spreman da podigne uzbunu u slučaju napada izraelskih doseljenika, koji su postavili baze u ispostavama oko sela.

"Ne namjeravamo nikoga napadati – radimo na odbrani našeg naroda i našeg sela, naših kuća, naše zemlje i naše časti", rekao je jedan od njih, tražeći da ostane anoniman zbog straha od hapšenja od izraelskih snaga.

„Ovo je naše oružje – štapovi i baterijske lampe – i nemamo ništa osim njih da se branimo“, rekao je, podižući palicu i električnu svjetiljku.

Tenzije su visoke, posebno nakon što je obližnji palestinski grad Huwara napadnut od ilegalnih izraelskih doseljenika u nedjelju, nekoliko sati nakon što su dvojica Izraelaca ubijena dok su prolazila.

Stotine ilegalno doseljenih Izraelaca – 300 do 400 ljudi, prema izraelskoj vojsci – zapalile su kuće i automobile, dok je jedan Palestinac ubijen u obližnjem selu Zaatara.

Nakon napada, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant osudio je situaciju kao "nepodnošljivu" i upozorio da Izrael "ne može dozvoliti situaciju u kojoj građani uzimaju zakon u svoje (svoje) ruke".

Policija je saopštila da je izvršila nekoliko hapšenja.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich je, međutim, citiran kako je nakon napada rekao da bi Huwara trebala biti "zbrisana".

“Oprezniji”

Jedan od vođa patrole je rekao da su zbog napada "postali oprezniji nego prije".

Tim je prvi put formiran prošle godine nakon što su tenzije s doseljenicima porasle nakon sukoba, ali su ove godine pojačali patrole, krećući se pješke ili na terenskim kolima. Neki nose bejzbol palice.

"Mi, mladi, formirali smo stražarske odbore... smjenjujemo se jedni s drugima kako bismo odbranili svaki mogući napad", rekao je drugi.

Turmus Ayya, dom za približno 4.000 ljudi, od kojih su mnogi Palestinci, doživio je nedavno niz napada doseljenika.

“U januaru su palestinska kuća i vozilo zapaljeni u selu, u napadu požara u kojem su izraelski ekstremisti bili osumnjičeni počinioci”, rekao je izraelski sigurnosni zvaničnik za AFP.

"Selo je okruženo naseljima, a svake dvije sedmice dolazi do napada", rekao je drugi član odbrambene grupe.

Posljednjih sedmica viđena je grupa doseljenika kako se približava selu, ali su se povukli kad su uočili patrolu.

Ne računajući Istočni Jerusalem koji je anektirao Izrael, Zapadna obala je dom za približno 2,9 miliona Palestinaca, kao i blizu 475.000 jevrejskih doseljenika, koji žive u naseljima koje je odobrila država koja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu.

Mladići se kreću u grupama, nadzirući područje s vrha brda kako bi pratili bilo kakav pokret od doseljenika na brdima preko doline.

Abdul Karim al-Zaghloul, Palestinac Amerikanac iz Ohia koji je bio u posjeti porodici u selu, donio je mladićima šolje toplog čaja tokom hladne noći.

"Spremni smo za svaki napad, ako Bog da", rekao je drugi član patrole.

TRT Balkan