Stanovnici grada Gaze, koji se mjesecima bore za pristup čistoj vodi, sada pribjegavaju kopanju vlastitih bunara, koristeći sve alate koje imaju na raspolaganju.     Foto: AA

Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine, suočava se s alarmantnom nestašicom vode zbog potpune blokade koju su uvele izraelske snage.

Stanovnici grada Gaze, koji se mjesecima bore za pristup čistoj vodi, sada pribjegavaju kopanju vlastitih bunara, koristeći sve alate koje imaju na raspolaganju.

Izbjeglički kamp Al-Shati, koji se nalazi u zapadnom dijelu grada, posebno je teško pogođen krizom. Pošto nema stalnog izvora vode, stanovnici kampa bili su prisiljeni pronaći alternativne načine da zadovolje svoje osnovne potrebe.

S obzirom da se sukobu ne nazire kraj, situacija je iz dana u dan sve kritičnija.

Palestinski stanovnici kampa, uglavnom žene i djeca, čekaju umorni i žedni, nadajući se da će pronaći izvor čiste vode.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.800 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.600 je povrijeđeno.

Osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su pretvoreni u ruševine, dok se nastavlja blokada hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije