Scene u Khan Younisu naglašavaju ono što je bio jedan od najrazornijih i najsmrtonosnijih vojnih napada na svijetu u posljednjih nekoliko decenija, ostavljajući većinu malog obalnog teritorija nesposobnim za život za 2,3 miliona ljudi.            Foto: AA

Zaprepašteni Palestinci zatekli su svoj rodni grad neprepoznatljiv dok su tražili stvari koje su „preživjele“ nakon ogromnog razaranja izraelskih trupa koje su se dan ranije povukle iz južnog Pojasa Gaze, iz Khan Younisa, nakon višemjesečnih borbi i bombardovanja.

S hiljadama uništenih ili oštećenih zgrada, porodice su pokušavale pronaći svoje kuće i stanove duž ulica srušenih buldožerima do zemlje, okružene pejzažima ruševina koje su nekada bile stambene zgrade i poslovne prostorije.

U drugim blokovima zgrade i dalje stoje, ali su unutra pune rupa od granata, s djelomično razbijenim gornjim spratovima koji strmoglavo vise.

Scene u Khan Younisu naglašavaju ono što je bio jedan od najrazornijih i najsmrtonosnijih vojnih napada na svijetu u posljednjih nekoliko decenija, ostavljajući većinu malog obalnog teritorija nesposobnim za život za 2,3 miliona ljudi.

To je također nagovijestilo ono što će se vjerovatno dogoditi u najjužnijem gradu Gaze, Rafahu, gdje je polovina stanovništva Gaze pa je sada prenatrpan - ako Izrael nastavi s planovima za invaziju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu iznio je svoje eskalirajuće obećanje da će poduzeti ofenzivu na Rafah, izjavljujući u videoizjavi u ponedjeljak: “To će se dogoditi. Postoji datum”, ne navodeći detalje. Govorio je to dok su izraelski pregovarači bili u Kairu i razgovarali o međunarodnim naporima za postizanje sporazuma o prekidu vatre s Hamasom.

„Gdje je moj dom?“

Magdy Abu Sahrour je bio šokiran kada je vidio svoju kuću u Khan Younisu sravnjenu sa zemljom.

"Nisam mogao pronaći svoju kuću zbog svih razaranja", rekao je, stojeći ispred ruševina. "Gdje je moj plac, gdje je moj dom?"

Mnogi od hiljada koji su u ponedjeljak došli u Khan Younis pješice i na magarcima sklonili su se u Rafah. Povlačenje im je dalo priliku da vide ruševine svojih kuća i pronađu nešto od imovine. Ali s obzirom na to da grad sada nije za život, kažu da su male šanse da se odmah vrate.

Procjenjuje se da je 55 posto zgrada u oblasti Khan Younisa – blizu 45.000 – uništeno ili oštećeno, tvrde Corey Scher s Gradskog univerziteta u New Yorku i Jamon Van Den Hoek s Državnog univerziteta Oregon, dvojica stručnjaka za mapiranje koji su koristili satelitske snimke za praćenje uništenja.

"Gdje da spavam? Gdje da idem?", jeca u očaju stara majka Hebe Sahloul, sjedeći među ruševinama porodične dnevne sobe.

Njene kćerke su tražile sve što su mogle ponijeti sa sobom. Zidovi sobe su razneseni, a pod natrpan komadima betona, pločama stropa i polomljenim pločama. Samo su stubovi obojeni u ružičasto otkrivali da je to nekad bio njihov dom.

Sahloul kaže da su im izraelske trupe naredile da odu tokom borbi.

“Ostavili smo sve naše stvari ovdje, izašli smo samo s odjećom na sebi”, rekla je. Njen otac je ubijen ranije u napadu, ostavljajući Sahloul, njene sestre i majku same. “Samo nas je šest žena kod kuće i ne znamo kuda ćemo”, rekla je Sahloul.

Jedna žena je gazila preko srušenih betonskih ploča na vrhu ruševina svoje kuće. Njen sin je otpuzao u udubinu ispod ruševina i iskrivljene armature, raščišćavajući betonske blokove.

"Nema riječi kojima bih opisala bol u sebi", rekla je žena dok joj je glas drhtao. "Naša sjećanja, naši snovi, naše djetinjstvo ovdje, naša porodica... Sve je nestalo."

Ova žena, koja se predstavila samo imenom Hanan, ubacila je nekoliko predmeta koje je pronašla u ruksak, uključujući jedan plastični crveni cvijet.

TRT Balkan / agencije