Prema izvještajima iz izvora Anadolu na terenu, to je izazvalo paniku među stanovnicima, pa su hiljade Palestinaca odlučile da se evakuišu strahujući od dalje eskalacije.    Foto: AA

Stanovnici područja Shejaiya u istočnoj Gazi počeli su bježati zbog pojačanih izraelskih napada u kojima su u četvrtak poginule i povrijeđene desetine ljudi.

Izraelske vojne operacije u opkoljenom Pojasu Gaze traju više od osam mjeseci, pogoršavajući ionako strašnu humanitarnu krizu.

Izrael je pojačao artiljerijsko bombardovanje ovog područja, jednog od najvećih naselja grada Gaze, što je rezultiralo brojnim žrtvama, među kojima je najviše djece, koji su hitno prebačeni u baptističku bolnicu al-Ahli.

"Nekoliko civila, uglavnom djece i žena, danas je ubijeno, a drugi su povrijeđeni u izraelskim vazdušnim napadima na tunisko groblje, istočno od naselja Shejaiya", objavila je Palestinska novinska agencija WAFA.

Istovremeno, izraelska vojna vozila izvršila su upad istočno od naselja Shejaiya.

Prema izvještajima iz izvora Anadolu na terenu, to je izazvalo paniku među stanovnicima, pa su hiljade Palestinaca odlučile da se evakuišu strahujući od dalje eskalacije.

Dopisnik Anadolu javio je da su izraelske bespilotne letjelice gađale ciljale civile u različitim dijelovima naselja, što je dokumentirano u video snimcima koje palestinski aktivisti dijele na društvenim mrežama.

Izraelska vojna taktika često uključuje periodično napredovanje u različite dijelove Gaze radi vojnih operacija, nakon čega slijedi povlačenje nakon nekoliko sati ili dana. Ove operacije često rezultiraju brojnim palestinskim žrtvama, velikim strukturalnim oštećenjima i povećanom humanitarnom patnjom.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine veći je od 37.700.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije