Izrael je zatvorio svoje prelaze sa Pojasom Gaze, uključujući terminale Erez i Kerem Shalom, otkako je u utorak započeo svoju zračnu ofanzivu na tom području.     Foto: Reuters

Palestina je u subotu apelovala na međunarodni pritisak na Izrael da dozvoli dostavaljanje humanitarne pomoći u Gazu u jeku izraelskih zračnih napada na blokiranu teritoriju.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na "čvrst stav" kako bi se natjerao Izrael da ponovo otvori prelaze u Gazu kako bi se omogućio ulazak medicinskih zaliha, hrane i goriva na to područje.

Hussein Al-Sheikh, sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pozvao je Sjedinjene Američke Države i međunarodnu zajednicu da "intervenišu kako bi zaustavili izraelsku agresiju" na Palestince i otvorili prelaze s Gazom.

"Pozivamo međunarodne i humanitarne institucije da brzo intervenišu kako bi se otvorili prelazi sa Pojasom Gaze i bili prebačeni povrijeđeni na liječenje", dodao je Al-Sheikh na Twitteru.

Izrael je zatvorio svoje prelaze sa Pojasom Gaze, uključujući terminale Erez i Kerem Shalom, otkako je u utorak započeo svoju zračnu ofanzivu na tom području.

Najmanje 33 Palestinca su ubijena, a desetine povrijeđeno u napadima, za koje Izrael kaže da su bili odgovor na raketnu vatru iz Gaze. Palestinske frakcije su uzvratile ispaljivanjem raketa na izraelske teritorije.

Regionalne i međunarodne sile pozvale su na hitan prekid vatre između izraelskih snaga i palestinskih frakcija.

Prema palestinskim podacima, više od 160 Palestinaca ubile su izraelske snage od početka ove godine. Najmanje 20 Izraelaca je takođe ubijeno u odvojenim napadima tokom istog perioda.

TRT Balkan / agencije