Palestina poziva na hitnu međunarodnu zaštitu za ljude u bolnici Al-Shifa

Palestina poziva na hitnu međunarodnu zaštitu za ljude u bolnici Al-Shifa

Izraelska vojska upala je u bolnicu Al-Shifa, najveći medicinski kompleks u Pojasu Gaze.
Izraelska vojska rano u srijedu izvršila je napad na bolnicu Al-Shifa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze.     Foto: Reuters

Palestina je pozvala na hitnu međunarodnu zaštitu medicinskog osoblja, pacijenata i raseljenih osoba u bolnici Al-Shifa nakon što je izraelska vojska ušla u tu ustanovu u srijedu.

"Napad izraelske vojske predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija i nastavak svih kršenja i zločina počinjenih od strane okupacije nad našim narodom", navodi se u saopštenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izraelsku vladu smatraju "potpuno odgovornom za sigurnost medicinskog osoblja i hiljada pacijenata, raseljenih i djece, uključujući prijevremeno rođene bebe, u kompleksu".

Izraelska vojska rano u srijedu izvršila je napad na bolnicu Al-Shifa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze.

Prema vladinoj Kancelariji za medije u Gazi, unutar medicinskog kompleksa nalazi se oko 1.500 medicinskih radnika, 700 pacijenata, 39 prijevremeno rođenih beba i 7.000 raseljenih osoba.

Izraelski napad na Pojas Gaze ušao je u 40. dan, najmanje 11.320 Palestinaca je ubijeno, među kojima više od 7.800 žena i djece, dok je više od 29.200 povrijeđeno.

Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

TRT Balkan / agencije