Vlasti Palestine su poručile da se prekid vatre mora poštovati i da mora biti trajnog i održivog karaktera.       Foto: AA

Pozdravljajući rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, vlasti Palestine su poručile da se prekid vatre mora poštovati i da mora biti trajnog i održivog karaktera.

“Usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o trenutnom prekidu vatre korak je u pravom smjeru za potpuno i održivo zaustavljanje agresije“, navodi se u saopćenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se ističe da međunarodni konsenzus o okončanju izraelskog rata u Gazi mora biti praćen praktičnim koracima i posljedicama po Izrael.

Palestinska grupa otpora Hamas također je pozdravila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

“Naglašavamo neophodnost postizanja trajnog primirja koje vodi povlačenju svih izraelskih snaga iz Gaze i povratku raseljenih u njihove domove“, navodi se u saopćenju Hamasa.

Pozvali su Vijeće sigurnosti UN-a da izvrši pritisak na Izrael da se pridržava prekida vatre i “zaustavi svoj genocidni rat i etničko čišćenje protiv palestinskog naroda“.

Hamas je rekao da je spreman da se odmah uključi u operaciju razmjene koja bi dovela do oslobađanja svih zarobljenika s obje strane.

“Svaki sporazum mora garantirati slobodu kretanja Palestinaca i ulazak svih humanitarnih potreba za sve stanovnike Gaze“, poručili su iz Hamasa.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je nacrt rezolucije kojom se traži hitan prekid vatre tokom ramazana, koji bi se pretvorio u trajni i održivi prekid vatre u Pojasu Gaze.

Nacrt rezolucije su pripremile privremene članice Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Sijera Leone, Slovenija i Švicarska i izglasan je sa 14 glasova za i jednim suzdržanim. Suzdržan je bio SAD.

TRT Balkan / agencije