Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki pozdravio je privremene mjere koje je naložio Međunarodni sud pravde.       Foto: Reuters

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Al-Maliki pozdravio je u petak privremene mjere koje je naložio Međunarodni sud pravde (ICJ) u vezi s izraelskim ratom u Pojasu Gaze.

"Pozivamo sve države da osiguraju sprovođenje svih privremenih mjera koje je naredio sud, uključujući okupatorsku silu Izrael", rekao je Al-Maliki.

Istakao je da odluka Međunarodnog suda pravde, donesena ranije u petak, predstavlja "obavezujuću pravnu dužnost“.

"Države sada imaju jasne zakonske obaveze da zaustave izraelski genocidni rat protiv palestinskog naroda u Gazi i da se pobrinu da ne budu saučesnici", dodao je Al-Maliki.

Kazao je i da je odluka Međunarodnog suda pravde "važan podsjetnik da nijedna država nije iznad zakona“.

"To bi trebalo da posluži kao poziv na buđenje za Izrael i aktere koji su omogućili njegovu ukorijenjenu nekažnjivost", naglasio je Al-Maliki.

Također, izrazio je palestinsku "vječnu zahvalnost narodu i Vladi Južnoafričke Republike što su poduzeli ovaj hrabar korak aktivne solidarnosti".

Dodao je da će palestinske vlasti "nastaviti blisko sarađivati s Južnoafričkom Republikom i drugim državama kako bi osiguralo da pravda bude zadovoljena".

U privremenoj odluci u slučaju genocida koji je Južnoafrička Republika podnijela sudu u Hagu, ICJ je ranije u petak naložio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze, ali nije naložio prekid vatre.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 26.083 Palestinca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a 64.487 je povrijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima. Prema navodima Tel Aviva u Hamasovom napadu ubijeno je 1.200 ljudi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije