“Nova Nakba i prisilno raseljavanje izvan Pojasa Gaze potpuno su neprihvatljivi,” dodao je on.      Foto: Reuters

Palestinsko predsjedništvo u ponedjeljak je osudilo govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o sigurnom koridoru za građane u Rafahu, nazivajući ga obmanom svijeta s ciljem odobravanja prisilnog raseljavanja izvan Pojasa Gaze.

"Sjedinjene Američke Države se ne bi trebale pridržavati izraelske politike, pogotovo jer je region došao na raskrsnicu, a kontinuirani rat protiv palestinskog naroda proširiće sukob na regionalnom nivou", objavila je palestinska novinska agencija Wafa izjavu portparola palestinskog predsjedništva Nabila Abu Rudeineha.

On je dodao da masakri nad Palestincima u Pojasu Gaze moraju biti zaustavljeni „posebno ako okupatorska vojska krene u kopneni napad na gusto naseljeni grad Rafah“.

Abu Rudeineh je naglasio da je priča izraelskog premijera o sigurnom koridoru za građane "čista obmana" jer u Gazi više nema sigurnog mjesta.

“Nova Nakba i prisilno raseljavanje izvan Pojasa Gaze potpuno su neprihvatljivi,” dodao je on.

Palestinci su potražili utočište u Rafahu nakon što je izraelska vojska 7. oktobra pokrenula pojačano bombardovanje Gaze i Khan Younisa, kao i njihovih okolnih gradova i naselja, pri čemu je ubijeno više od 28.000 ljudi, a došlo je i do ogromnog razaranja i nestašice potrepština.

Tel Aviv je prisilio više 1,3 miliona Palestinaca da se presele u mali grad Rafah, obećavajući im da će grad na egipatskoj granici biti bezbjedan.

Međutim, u nedjelju naveče i u ponedjeljak rano ujutro, izraelska vojska je izvela niz napada na različita područja Rafaha, ubivši više od 100 Palestinaca i ranivši ih desetine, uključujući djecu i žene.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije