Rasprava o "slučaju šifra" održana je u zatvoru u sjeveroistočnom okrugu Attock, gdje se Khan trenutno nalazi zbog sigurnosnih razloga.     Foto: Reuters

Pakistanski sud produžio je u srijedu pritvor bivšem premijeru zemlje Imranu Khanu za još 14 dana u slučaju u kojem je optužen za odavanje državnih tajni, navodi se u sudskom zapisniku.

Rasprava o "slučaju šifra" održana je u zatvoru u sjeveroistočnom okrugu Attock, gdje se Khan trenutno nalazi zbog bezbjednosnih razloga.

Ovaj slučaj je vezan za diplomatsku komunikaciju između Washingtona i Islamabada, za koju Khan kaže da je dio američke zavjere za rušenje njegove vlade.

Sudija Abul Hasnat, koji je stigao iz glavnog grada Islamabada na saslušanje, produžio je Khanov pritvor na zahtjev tužilaštva do 13. septembra, što znači da bivši premijer neće biti pušten na slobodu uprkos odluci o suspenziji trogodišnje kazne u slučaju korupcije koju je u utorak donio Viši sud u Islamabadu.

Khanov advokat Salman Safdar, obraćajući se novinarima ispred zatvora, naveo je da odbrana nije bila obaviještena o prethodnom pritvoru bivšeg premijera koji je sud odredio 15. avgusta.

Viši sud suspendovao je kaznu na koju je Khana (70) osudio prvostepeni sud u Islamabadu ranije u avgustu zbog prikrivanja detalja i nezakonite prodaje državnih poklona koje je primio tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine. Shodno tome, izborna komisija mu je zabranila obavljanje javnih funkcija na pet godina.

Bivši igrač kriketa suočava se s nizom optužbi, a smijenjen je glasanjem o nepovjerenju u aprilu 2022. godine.

TRT Balkan / agencije