"Ovo je prvi slučaj prijavljen u Islamabadu u posljednjih 16 godina, dok su uzorci okoliša iz glavnog grada savezne države i susjednog okruga Rawalpindi pozitivni na WPV1 od juna", navedeno je.     Foto: Reuters

Pakistanska prijestolnica Islamabad prijavila je prvi slučaj dječje paralize u 16 godina, čime je broj ove godine porastao na 17.

Dječja paraliza potvrđena je kod osmogodišnjeg dječaka, saopćeno je iz Pakistanskog programa za iskorijenjivanje poliomijelitisa.

"Ovo je prvi slučaj prijavljen u Islamabadu u posljednjih 16 godina, dok su uzorci okoliša iz glavnog grada savezne države i susjednog okruga Rawalpindi pozitivni na WPV1 od juna", navedeno je.

Ova južnoazijska zemlja potvrdila je 17 slučajeva ove godine, uključujući 12 iz jugozapadne provincije Balochistan. Tri su prijavljena u južnoj provinciji Sindh, jedan u Punjabu i jedan u Islamabadu.

Pakistan je 2023. prijavio šest slučajeva, dok je 2022. brojka iznosila 20.

Ministarstvo zdravstva odlučilo je da od 9. do 13. septembra pokrene vakcinaciju 33 miliona djece mlađe od pet godina u 115 okruga širom zemlje.

Poliomijelitis je visoko zarazna bolest uzrokovana poliovirusom koja uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina. On napada nervni sistem i može izazvati paralizu ili čak smrt.

TRT Balkan / agencije