Palestinac drži komade tjestenine na mjestu izraelskog napada na skladište humanitarne pomoći u izbjegličkom kampu Al-Nuseirat u centralnoj Gazi, 14. marta 2024.     Foto: Reuters

Humanitarna organizacija Oxfam optužila je Izrael za namjerno sprječavanje dostave pomoći u Gazi tokom svog rata na maloj enklavi, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Nevladina organizacija je izjavila u ponedjeljak u izvještaju da Izrael nastavlja "sistematski i namjerno blokirati i potkopavati svaki značajan međunarodni humanitarni odgovor" na palestinskom teritoriju.

Tvrdila je da Izrael ignorira nalog Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz januara da pojača pomoć u Gazi, i da ne ispunjava svoju zakonsku odgovornost da štiti ljude na teritoriju koji okupira.

"Nalog ICJ-a bi trebao šokirati izraelske lidere da promijene kurs, ali od tada su se uslovi u Gazi zapravo pogoršali", rekla je direktorica Oxfama za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Sally Abi Khalil.

"Izraelske vlasti ne samo da ne olakšavaju međunarodne napore za pomoć, već ih aktivno ometaju. Vjerujemo da Izrael ne preduzima sve mjere u svojoj moći da spriječi genocid."

Više od katastrofalnog

Oxfam je izjavio da "neopravdano neefikasna" pravila inspekcije uzrokuju da kamioni s pomoći koji pokušavaju ući u Gazu budu zaglavljeni u redovima u prosjeku 20 dana.

Rekli su da izraelske vlasti arbitrarno odbijaju "dvostruko korisne" predmete – civilne proizvode koji također imaju potencijalnu vojnu upotrebu, poput rezervnih generatora i baterijskih svjetiljki.

"Lista odbačenih predmeta je prevelika i neprestano se mijenja", izjavili su iz Oxfama.

Podsjetili su da su vreće za vodu i kompleti za testiranje vode u pošiljci Oxfama odbijeni bez pruženog razloga prije nego što im je kasnije dozvoljen ulazak.

Grupa je također osudila "napade na radnike humanitarne pomoći, humanitarne objekte i konvoje pomoći" i "ograničenja pristupa" za osoblje za pomoć, posebno na sjeveru Gaze.

Oxfam je primijetio da je u februaru ušlo 2.874 kamiona u Gazu, što predstavlja "20 posto dnevnog prosjeka" prije početka izraelske agresije 7. oktobra.

Prema Oxfamu, 1,7 miliona Palestinaca, 75 posto populacije Gaze, suočava se s rizikom od gladi.

"Uvjeti koje smo primijetili u Gazi su izvan katastrofalni", rekao je Oxfam u svom izvještaju.

TRT Balkan / agencije