Trump se suočava s dodatnom tačkom optužnice za zavjeru za ometanje pravde zajedno s Waltine Nautom, Trumpovim vojnim pomoćnikom tokom njegova boravka u Bijeloj kući.     Foto: Reuters Archive

Optužnica saveznog američkog tužilaštva protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa objavljena je javnosti na sudu, što je prvi put u povijesti da se bivši šef države i vrhovni komandant vojske SAD-a suočio s federalnim optužbama.

Trump se suočava s 37 optužbi, uključujući 31 tačku za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, od kojih je većina povezana s dokumentima koji su zaplijenjeni kada je FBI u augustu izvršio pretres Trumpovog imanja Mar-a-Lago.

Jedanaest od tih optužbi odnosi se na dokumente koje je istražiteljima FBI-ja predao Trumpov advokat u junu.

Trump se suočava s dodatnom tačkom optužnice za zavjeru za ometanje pravde zajedno s Waltine Nautom, Trumpovim vojnim pomoćnikom tokom njegova boravka u Bijeloj kući, koji je nastavio služiti kao njegov lični pomoćnik nakon što je napustio dužnost u januaru 2021. godine.

Oni se također terete za držanje dokumenta ili zapisa, koruptivno prikrivanje dokumenta ili zapisa, skrivanje dokumenta u federalnoj istrazi i provođenje plana za prikrivanje.

Trump i Nauta optuženi su po jednoj točki i za davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima.

TRT Balkan / agencije