Gotovo svi letovi Lufthanse iz Frankfurta i Minhena otkazani su u petak zbog štrajka.     Foto: Reuters

Štrajk pilota primorao je njemačku aviokompaniju Lufthansu da otkaže gotovo 800 letova u petak, čime je pogođeno blizu 130.000 putnika.

Štrajk je počeo u 00:01 po lokalnom vremenu u petak i nastavit će se do 23:59 sati, navodi se u saopćenju sindikata pilota Vereinigung Cockpit (VC).
Lufthansa je zamolila putnike da provjere svoje letove prije dolaska na aerodrom i kontaktiraju pozivni centar radi ponovne rezervacije.
"Zbog štrajka radi samo nekoliko šaltera ili ih nema. Stoga je vrlo malo vjerovatno da će vam i tamo biti ponuđena trenutna alternativa", rekli su iz kompanije.
Gotovo svi letovi Lufthanse iz Frankfurta i Minhena otkazani su u petak zbog štrajka.
Ove subote i nedjelje moglo bi biti više otkazivanja ili kašnjenja letova zbog posljedica štrajka, upozorila je aviokompanija.

Sindikat pilota odlučio se na štrajk nakon što nije postignut dogovor s upravom u srijedu.
"Lufthansa mora dati bolju ponudu", rekao je pregovarač Marcel Groels, dodajući da su stavovi uprave i sindikata trenutno previše udaljeni.
Prema njegovim riječima, Komisija za kolektivno pregovaranje traži povećanje plata i dalji rast u skladu s inflacijom i međunarodno konkurentnom strukturom zarada u svim grupama zanimanja.

TRT Balkan / agencije