Snage sigurnosti u bolničkom zatvoru "brutalno su mučili" zatvorenike, navodi se u izvještaju pod nazivom "Pokopani u tišini".            Foto: AA

Sirijski režim Bashara al-Assada zlostavljao je i ostavljao zatočenike da umru u vojnoj bolnici u Damasku, koristeći tu ustanovu za prikrivanje mučenja zatvorenika, rekli su grupa za ljudska prava i bivši zatvorenici.

Bolesni zatvorenici poslani iz pritvorskih objekata u vojnu bolnicu Tishreen u glavnom gradu na liječenje rijetko su dobijali medicinsku pomoć, navodi se u izvještaju koji je u utorak objavilo Udruženje zatvorenika i nestalih u zatvoru Sednaya (ADMSP), grupa za ljudska prava sa sjedištem u Turkiye.

Umjesto toga, snage sigurnosti u bolničkom zatvoru, pa čak i medicinsko i administrativno osoblje, "brutalno su mučili" zatvorenike, uključujući fizičko i psihičko nasilje, navodi se u izvještaju pod nazivom "Pokopani u tišini".

To obuhvata zloupotrebe od početka građanskog rata u Siriji 2011. do 2020. godine, ali autori kažu da vjeruju da mnoge od tih praksi postoje i danas.

43-godišnji Abu Hamza rekao je da je tri puta odvođen u zatvor u bolnici Tishreen tokom boravka u zatvoru, ali je samo jednom vidio ljekara.

"Zatvorenici su se plašili da idu u bolnicu, jer se mnogi nisu vratili", rekao je Abu Hamza, koji je proveo u zatvoru sedam godina, uključujući i zloglasni zatvor Sednaya na periferiji Damaska.

"Oni koji su bili veoma bolesni bili bi ostavljeni da umru u bolnici", rekao je Abu Hamza, koji je, kao i drugi s kojima je novinska agencija AFP razgovarala, koristio drugo ime ili pseudonim iz straha od odmazde.

„Kad bismo mogli hodati, bili bismo vraćeni u zatvor“, dodao je.

ADMSP su osnovali bivši zatvorenici u Sednayi, najvećem sirijskom zatvoru koji je postao sinonim za mučenje i najmračnija zlostavljanja režima.

U prošlogodišnjem izvještaju grupa je opisala Sednayine "slane sobe", primitivne mrtvačnice dizajnirane za čuvanje tijela.

Najnoviji izvještaj ADMSP-a zasnovan je na intervjuima s 32 osobe, uključujući bivše zatočenike, osoblje obezbjeđenja i medicinsko osoblje, kao i dokumentima koji su procurili.

Grupe za ljudska prava već dugo optužuju Assadov režim za mučenje zatvorenika i pogubljenje zatvorenika bez pravednog suđenja.

Snage sirijskog režima 2011. godine razbile su mirne demonstrante, pokrenuvši složeni rat koji je ostavio više od 500.000 mrtvih i prisilio milione na bijeg.

Do jedne petine tog broja umrlo je u zatvorima koje vodi vlada, prema britanskoj monitoring grupi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Neke od užasnih slika mrtvih Sirijaca koje je prokrijumčario "Caesar", prebjeg koji je radio kao fotograf za vojnu policiju, snimljene su u bolnici Tishreen, prema grupama za ljudska prava.

Ostavljen da umre

Abu Hamza je rekao da su stražari u bolničkom zatvoru "jednom upali i naredili nam da legnemo na zemlju", tukli su ih 15 minuta prije nego što su otišli.

Prema izvještaju ADMSP-a, zatvorenici koji su umrli u pritvoru od torture ili loših uvjeta, posebno u Sednayi, odvedeni su u bolnicu Tishreen, a zatim u "masovne grobnice" u blizini glavnog grada.

Zatvorenici koji su dolazili u bolnicu prvo su držani "u istoj prostoriji u kojoj su sakupljena tijela zatočenika", a bolesni zatočenici su bili prisiljeni da pomažu u transportu leševa zatvorenika, navodi se u izvještaju.

Abu Hamza je rekao da je bio prisiljen da se trudi satima, bosonog i na velikoj hladnoći, utovarujući tijela u vozilo u zatvoru Sednaya, a zatim ih istovarujući u bolnicu Tishreen u blizini zatvora.

Tamo su snage sigurnosti napisale broj na lešu ili na komadu papira. Fotograf bi tada slikao mrtve.

U izvještaju ADMSP-a se navodi da nisu obavljene nikakve obdukcije i da se bolnica tuži za "smrtovnice s lažnim informacijama", često navodeći srčani udar, zatajenje bubrega ili moždani udar kao uzrok smrti.

Ponekad su zatvorenici "između života i smrti" stavljani među leševe i ostavljani da umru ili čak ubijani, navodi se u izvještaju.

Abu Hamza se prisjetio zatočenika koji se "borio za život" u bolničkom zatvoru.

“Nisu doveli ljekara. Umjesto toga, stavili su ga na stranu, među leševe. Ostavili su ga da umre”, rekao je.

U izvještaju se navodi da bi zatvorski službenik ponekad ubio veoma bolesne zatvorenike, ili bi zatvorenicima bilo naređeno da učestvuju u tome.

Probuđen “među leševima”

Bolnica Tishreen igra "centralnu ulogu u prisilnim nestancima, prikrivanju mučenja, lažiranju uzroka smrti" i drugim zlostavljanjima koja predstavljaju "zločine protiv čovječnosti", rekao je suosnivač ADMSP-a Diab Serriya.

"Ono što se dešava unutar bolnice Tishreen i drugih vojnih bolnica je sistematska politika" koju su usvojile vlasti, dodao je on.

U Njemačkoj se trenutno sudi sirijskom ljekaru optuženom za mučenje, ubistvo i zločine protiv čovječnosti dok je radio u vojnim bolnicama u svojoj domovini.

Tužbe su podnesene i u drugim mjestima u Evropi, kao i u Sjedinjenim Državama i Međunarodnom sudu pravde, protiv sirijskog režima i zvaničnika zbog optužbi za mučenje.

Mahmud je imao samo 16 godina kada je 2014. godine zatvoren i poslan u bolnicu Tishreen, gdje su ga, kako je rekao, drugi zatvorenici teško tukli.

"Držali su me na zemlji, gazili po meni i pokrivali mi usta... (sve dok se) nisam onesvijestio", rekao je.

"Probudio sam se malo kasnije i našao se među leševima u uglu ćelije", rekao je Mahmud, dodajući da je vraćen u zatvor Sednaya bez ikakve medicinske pomoći.

Tokom preostalog vremena provedenog u pritvoru, bio je previše uplašen da posjeti ljekara, uprkos tome što je obolio od tuberkuloze.

"U jednom trenutku više nisam mogao žvakati hranu, ali nikome nisam rekao da me ne bi vratili u bolnicu Tishreen", ispričao je Mahmud.

TRT Balkan