Portparol katarskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je i oslobađanje "39 žena i djece" iz izraelskog Ofer zatvora.     Foto: AA

Crveni križ potvrdio je u petak oslobađanje 24 civila zarobljena u Gazi.

“Olakšali smo ovo oslobađanje tako što smo ih prevezli iz Gaze do granice s Rafom, označavajući stvarni učinak naše uloge neutralnog posrednika između strana”, navela je organizacija na platformi X.

Posrednik Katara kaže da je najmanje 13 Izraelaca, uključujući 10 Tajlanđana i jednog Filipinca, dvojnog državljanstva pušteno iz Gaze.

Portparol katarskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je i oslobađanje "39 žena i djece" iz izraelskog Ofer zatvora.

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa, iz izraelskih zatvora su oslobođene 24 žene i 15 djece.

Kako javlja dopisnik Anadolu, ubrzo nakon što je prva grupa od 13 zarobljenika koje je Hamas oslobodio stiglo u Izrael, 39 palestinskih zatvorenika iz zatvora Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali predato je službenicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Stotine Palestinaca okupilo se ispred zatvora Ofer u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali kako bi dočekali zatvorenike.

Pripadnici izraelske vojske rastjerali su Palestince koji su čekali ispred zatvora koristeći suzavac i šok bombe. Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

Desetine Palestinaca bili su pod utjecajem suzavaca te im je na mjestu događaja ukazana ljekarska pomoć.

Prema sporazumu o humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas biće oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu jutros u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

U Izraelu je ubijeno 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

TRT Balkan / agencije