Osam marinaca je još na liječenju.       Foto: AFP

Osam američkih marinaca je u bolnici - jedan od njih na intenzivnoj njezi - nakon pada vojnog aviona u sjevernoj Australiji u kojem su poginula trojica njihovih saboraca, saopštile su vlasti.

Dvadeset tri marinca bila su u avionu Boeing MV-22B Osprey s nagibnim rotorom kada se srušio na otoku Melville, sjeverno od Darwina, u nedjelju ujutro tokom vojne vježbe za lokalne trupe.

Glavna ministrica Sjeverne teritorije Natasha Fyles rekla je da je osam marinaca i dalje na liječenju u ponedjeljak i da želi "uvjeriti njihove porodice da dobijaju najbolju moguću njegu i da radimo na tome da im pružimo podršku".

Vlasti su pokrenule istragu o tome šta je uzrokovalo nesreću, a u toku su i napori na pronalaženju ostataka tri poginula marinca.

Policijski komesar Sjevernog teritorija Michael Murphy rekao je novinarima da će oporavak i istraga biti "produženi, dugotrajni i složeni", dodajući da službenici očekuju da će biti na mjestu nesreće "najmanje 10 dana".

"Apsolutno sve" je posvećeno u smislu resursa, naveo je.

On je ranije rekao lokalnim medijima da je letjelica udarila u zemlju u "gustom grmlju", ali je hitnim službama pomogla u njihovim početnim naporima lokacija obližnje piste.

Mogućnost slijetanja tako blizu mjesta nesreće omogućila je brže zbrinjavanje unesrećenih i "vjerovatno spasila neke živote", rekao je.

Emisije kontrole zračnog saobraćaja s aerodroma Darwin nakon incidenta uključivale su komunikaciju s mjesta gdje se opisuje tamni dim i "značajan požar", ali Murphy je rekao da ne može komentirati zašto se Osprey srušio.

Vježba se nastavlja

"Predators Run" – vježba u kojoj su marinci učestvovali – pauzirana je u nedjelju, ali je australijski odbrambeni zvaničnik rekao za AFP da je nastavljena u ponedjeljak ujutro.

Međutim, više neće biti vježbi koje se održavaju na otocima Tiwi, maloj grupi otoka koja uključuje Melville, mjesto nesreće.

Sjeverna Australija je posljednjih godina postala važan teren za američku vojsku, dok Washington i Canberra rade zajedno kako bi se suprotstavili rastućem utjecaju Kine u azijsko-pacifičkoj regiji.

Australijski ministar odbrane Richard Marles rekao je javnom emiteru ABC u ponedjeljak ujutro da će gubitak života osjetiti američke i australijske snage.

„Ovo su veoma usko povezane zajednice“, rekao je on.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pohvalio je poginule marince, za koje je rekao da su "služili našoj zemlji hrabro i ponosno, a moje misli i molitve su s njihovim porodicama danas, s ostalim vojnicima koji su povrijeđeni u nesreći, i s cijelom (SAD Marine Corps) porodicom".

Avion Osprey ima problematičnu historiju, zatrpanu nizom fatalnih nesreća tokom godina.

Četiri američka marinca poginula su u Norveškoj prošle godine kada je njihov avion V-22B Osprey pao tokom vježbi NATO-a.

Tri marinca su poginula 2017. godine kada se Osprey srušio nakon što je odsjekao leđa transportnom brodu dok je pokušavao sletjeti na more kod sjeverne obale Australije.

19 marinaca je poginulo 2000. godine kada se njihov Osprey srušio tokom vježbi u Arizoni.

TRT Balkan