Grupacija sa sjedištem u Džedi smatrala je Izrael odgovornim za “posljedice ovog gnusnog zločina koji zahtijeva istragu i odgovornost”.        Foto: AA

Organizacija islamske saradnje (OIC) osudila je u ponedjeljak izraelsku vojnu operaciju u palestinskom gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja devet Palestinaca je ubijeno u paljbi izraelske vojske rano u ponedjeljak, među kojima osam u Jeninu, a najmanje 50 Palestinaca je povrijeđeno.

"Ovaj gnusni zločin predstavlja proširenje zločina i organiziranog državnog terorizma koje je izraelska okupacija praktikovala protiv palestinskog naroda", navodi se u saopštenju OIC-a.

Grupacija sa sjedištem u Džedi smatrala je Izrael odgovornim za “posljedice ovog gnusnog zločina koji zahtijeva istragu i odgovornost”.

OIC je pozvao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da "preuzme odgovornost, provede svoje relevantne rezolucije, zaustavi kontinuirani izraelski terorizam i pruži zaštitu palestinskom narodu".

Prema izraelskim vojnim izvorima, više od 1.000 vojnika bilo je uključeno u operaciju Jenin.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da je operacija bila fokusirana na izbjeglički kamp u Jeninu i da je "dio niza akcija koje provode i koje će nastaviti provoditi".

Tenzije su porasle širom okupirane Zapadne obale posljednjih mjeseci zbog ponovljenih izraelskih napada na palestinske gradove.

Prema podacima Ministarstva zdravlja oko 190 Palestinaca ubile su izraelske snage od početka ove godine. Najmanje 25 Izraelaca je ubijeno u odvojenim napadima tokom istog perioda.

TRT Balkan / agencije