Ministarstvo je upozorilo na ono što je nazvalo "djelima genocida koje je počinio Izrael na sjeveru Pojasa Gaze".          Foto: AA

Oko 800.000 Palestinaca u sjevernom dijelu Pojasa Gaze trenutno je bez zdravstvenog osiguranja, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Gazi.

Ministarstvo je upozorilo na ono što je nazvalo "djelima genocida koje je počinio Izrael na sjeveru Pojasa Gaze".

Izraelska okupacija namjerno ima za cilj potkopati infrastrukturu zdravstvene zaštite u sjevernoj Gazi, rekao je glasnogovornik Ministarstva Ashraf Al-Qudra.

Kapacitet bolnice Al-Ahli u gradu Gaza je premašen zbog velikog broja ranjenih ljudi koji su prebačeni u tu ustanovu, rekao je Al-Qudra, pozivajući na međunarodnu podršku i zaštitu od pojačanog izraelskog bombardovanja.

Ministarstvo je u utorak saopćilo da je više od 400.000 Palestinaca u sjevernoj Gazi sada potpuno bez medicinskih usluga dok se genocid nad palestinskim narodom nastavlja.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 16.248 Palestinaca je ubijeno, a više od 43.616 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

TRT Balkan / agencije