Izraelska policija uvodi ograničenja za ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa od početka sukoba u Gazi 7. oktobra, a posebno pooštrava ograničenja petkom.             Foto: AA

Izraelska policija uvela je stroga ograničenja na ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa u istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu radi obavljanja džuma-namaza, sedmične molitve petkom.

Zvaničnik Odjela za islamske vakufe u Al-Qudsu rekao je za Anadolu da je samo 15.000 ljudi bilo u mogućnosti obaviti molitvu petkom u džamiji u poređenju sa više od 50.000 na redovnoj molitvi petkom.

“Mjesta za molitvu i dvorišta džamije su bila skoro prazna zbog izraelskih ograničenja”, kazao je isti zvaničnik.

Izraelska policija uvodi ograničenja za ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa od početka sukoba u Gazi 7. oktobra, a posebno pooštrava ograničenja petkom.

Očevici su rekli za Anadolu da je izraelska policija dozvoljavala samo starijim osobama da uđu u džamiju radi obavljanja molitve.

Policija je napala vjernike na kapiji Asbat i kapiji Sahira nakon što ih je spriječila da dođu do džamije Al-Aksa.

Izraelska policija bila je raspoređena po cijelom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu, postavljajući barijere na ulazima u Stari grad i na vanjskim kapijama Al-Akse.

Zbog izraelskih ograničenja stotine vjernika su obavili molitvu na ulicama.

Očevici su kazali da je izraelska policija otpadnim vodama napala vjernike u četvrti Wadi al-Joz u blizini Starog grada.

TRT Balkan / agencije