57-člani blok muslimanskih nacija smatra da je "izraelska okupacija odgovorna za posljedice svojih zločina, terorističkih praksi i brutalnih napada na palestinski narod, koji su u suprotnosti sa svim ljudskim vrijednostima.       Foto: AA

Organizacija islamske saradnje (OIC) oštro je osudila napad Izraela na baptističku bolnicu Al-Ahli u centralnoj Gazi, nazvavši ga činom "organiziranog državnog terorizma" i "ratnog zločina".

U pisanoj izjavi kasno u utorak, OIC je rekao da "snažno osuđuje brutalni izraelski masakr u baptističkoj bolnici u Pojasu Gaze i smatra ga organiziranim državnim terorizmom i ratnim zločinom".

Istaknuto je da 57-člani blok muslimanskih nacija smatra da je "izraelska okupacija odgovorna za posljedice svojih zločina, terorističkih praksi i brutalnih napada na palestinski narod, koji su u suprotnosti sa svim ljudskim vrijednostima i predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Ističući potrebu za odgovornošću i kažnjavanjem za takva djela "organizovanog državnog terorizma", OIC je pozvao međunarodnu zajednicu, a posebno Vijeće sigurnosti UN-a, da "hitno intervenišu kako bi se zaustavili ratni zločini koje je počinila izraelska okupacija u Pojasu Gaze i pružila međunarodna zaštita palestinskom narodu".

"Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi", rekao je za Anadoliju glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se leševi razbacani po krugu bolnice.

Prema reporteru Anadolije s terena, hiljade Palestinaca je bilo u bolnici kada je zgrada bila bombardovana.

TRT Balkan