Navedeno je da su vojnici kidnapovali plavu palestinsku djecu uz tvrdnju da bi to mogli biti “zarobljenici i Izraela“.    Foto: AA

Od početka žestokih izraelskih napada 7. oktobra u Pojasu Gaze nestalo je blizu 7.000 osoba, uključujući i žene i djecu, od kojih je većina stradala pod ruševinama bombardiranih zgrada, a neke su kidnapovane od strane izraelske vojske.

Pozivajući se na vlastite izvore, palestinska agencija WAFA javlja i da su mnoge palestinske porodice razdvojene zbog izraelskih napada i prisilnih migracija, a da su porodice izgubile kontakt sa svojom djecom zbog prekida interneta i telekomunikacionih usluga.

Isti izvor javlja da su izraelski vojnici ulazili u kuće palestinskih porodica u Pojasu Gaze, tukli civile, te kidnapovali neke ljude, uključujući žene i djecu.

Navedeno je da su vojnici kidnapovali plavu palestinsku djecu uz tvrdnju da bi to mogli biti “zarobljenici i Izraela“.

Kao primjer takve prakse izraelskih snaga navedena je porodica Palestinca Rushdija ez-Zaze, čija su supruga i dvoje djece po imenu Muhammed (4) i Zeyn (6) kidnapovani kada je prije otprilike mjesec dana izvršena racija u njihovoj kući.

Izraelski vojnici kasnije su kazali Zazi da su djeca odvedena jer su plavokosa i da je “postojala mogućnost da su bili zarobljenici iz Izraela u Gazi“.

Zaza je pušten na slobodu nakon mjesec zarobljeništva, ali još uvijek ne zna ništa o sudbini svoje supruge i djece.

TRT Balkan / agencije