Novorođenčad izvađena iz inkubatora u bolnici Al-Shifa u Gazi nakon nestanka struje        Foto: Reuters

Očekuje se da će gotovo 15.000 beba biti rođeno u Gazi od početka oktobra do kraja 2023. godine, a sve su u “ozbiljnom riziku usred eskalacije nasilja” i s “medicinskom njegom, vodom i hranom na kriznom nivou”, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

"Blizu 15 posto žena vjerovatno će doživjeti komplikacije tokom trudnoće ili porođaja", navodeno je u saopćenju humanitarne organizacije u utorak.

Njihovo predviđanje zasnovano je na nedavnim podacima UN-a koji procjenjuju da se u opkoljenoj palestinskoj enklavi svaki dan porađa blizu 180 žena, što predstavlja stopu višestrukih porođaja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

"Čiste vode je malo, hrane i lijekova je pri kraju, a trudnice i dojilje bore se s pronalaženjem hrane. Bolnice i zdravstvene ustanove koje su već suočene s ozbiljnom nestašicom su napadnute, dovodeći hiljade pacijenata, uključujući trudnice i novorođenčad, u ozbiljnu opasnost”, ističe se u saopćenju.

Maha, članica organizacije Save the Children u Gazi koja je bila raseljena na jug, ali se sklonila izvan bolnice Al-Shifa, opisala je situaciju:

"Prizori u bolnicama su bili strašni. Trudnice po hodnicima vrište od bolova. Neidentificirana novorođenčad su u inkubatorima, bez živih članova porodica. Nestalo je goriva. Morala sam bježati. Ne znam jesu li preživjeli."

"Bebe se rađaju u noćnoj mori"

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), 22 od 36 bolnica u Gazi sada su nefunkcionalne.

"Bebe se rađaju u noćnoj mori, u humanitarnoj katastrofi. Njihove porodice su uskraćene za osnovne potrepštine. Trudnice se porađaju bez medicinske njege, a prijevremeno rođene bebe umiru u inkubatorima", rekao je Jason Lee, direktor organizacije Save the Children u Palestini.

Rekao je da se gorivo mora pustiti u Gazu za punjenje generatora, a zdravstvene ustanove moraju biti zaštićene.

"Nasilje mora prestati. Potreban nam je prekid vatre. Potreban nam je sada", dodao je.

Od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra, Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Gazu.

Najmanje 11.320 Palestinaca je ubijeno, uključujući gotovo 7.800 žena i djece, a više od 29.200 je ranjeno, prema najnovijim podacima palestinskih vlasti.

TRT Balkan