Navedeno je da su izraelske snage gađale sve što se kretalo oko bolnice.    Foto: Reuters

Hirurško odjeljenje bolnice Amal, koje se nalazi na jugu Pojasa Gaze i koja je pod izraelskom okupacijom i napadima, potpuno je van funkcije zbog nedostatka kiseonika.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca saopćeno je da su zalihe kiseonika u bolnici Amal, koja djeluje u sklopu Crvenog polumjeseca u gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, potpuno nestale.

Navedeno je da je bolnica bila pod opsadom izraelske vojske osam dana.

"Odjel hirurgije u bolnici Amal je potpuno prestao sa radom zbog iscrpljivanja zaliha kiseonika. Dok se nastavljaju bombardovanja i napadi oko bolnice, (izraelske) okupacione snage nastavljaju da gađaju i opsjedaju bolnicu već osmi dan", saopćeno je.

Navedeno je da su izraelske snage gađale sve što se kretalo oko bolnice.

"Do sada su u bolnicu dovezene tri tijela i četiri ranjene raseljene osobe. Mnogo ranjenih i mrtvih je još uvijek u blizini bolnice i naše ekipe ne mogu doći do njih", naveli su iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Više od 26.000 Palestinaca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a više od 65.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije