Civili gledaju kako radnici Ministarstva zdravlja Palestine sa sjedištem u Gazi ukopavaju tijela neidentifikovanih Palestinaca čiji datum smrti nije poznat nakon što ih je vratio Izrael.      Foto: AFP

Važni sudionici raspravljaju o planu koji može rezultirati prekidom vatre između Hamasa i Izraela, koji od 7. oktobra vodi smrtonosni rat na Gazi.

Šefovi obavještajnih službi Izraela, SAD-a i Egipta sastali su se s premijerom Katara, šejhom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom al-Thanijem, u Parizu tokom vikenda kako bi razgovarali o prijedlogu od tri koraka.

Hamas, grupa otpora koja kontroliše palestinsku enklavu Gazu, potvrdila je u utorak da je primila nacrt prijedloga o prekidu vatre.

Ovo označava najznačajniji pokušaj da se okončaju izraelski kopneni i zračni napadi u kojima je ubijeno više od 26.000 ljudi, među kojima su mnogi žene i djeca.

Evo objašnjenja o čemu se radi u prijedlogu.

Rješenje u tri faze

U izjavi objavljenoj za Reuters, Hamas je iznio prijedlog u tri faze.

Prva faza uključuje pauzu u borbama i oslobađanje staraca, žena civila i djece talaca, uz isporuku značajne humanitarne pomoći za rješavanje prehrambene i zdravstvene krize u Gazi.

Druga faza uključuje oslobađanje izraelskih vojnikinja, povećanu isporuku pomoći i obnavljanje komunalnih usluga kao što su opskrba električnom energijom i vodom.

Treća faza se fokusira na oslobađanje tijela preminulih izraelskih vojnika u zamjenu za palestinske zatvorenike, uključujući muške regrute.

U saopštenju se pojašnjava da će vojne operacije na obje strane morati da prestanu tokom svake faze. Pregovori će odrediti konkretan broj palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni u svakoj fazi, s fokusom na one koji se suočavaju s dugim zatvorskim kaznama.

Ako sve bude po planu, rat će se završiti i Hamas će na kraju osloboditi muške izraelske vojnike u zamjenu za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima.

Plan je poslan Gazi, a čelnici Hamasa bi trebali razgovarati i izraziti svoje konačno mišljenje o prijedlogu u narednim danima.

Šta Hamas kaže o planu?

Hamas je, kako je naveo Haniyeh, "otvoren za diskusiju o svim ozbiljnim i praktičnim inicijativama i idejama, pod uvjetom da vode do sveobuhvatnog prestanka agresije".

Naglašavajući svoj ključni zahtjev, Hamas je također insistirao da plan mora osigurati "potpuno povlačenje okupacionih snaga iz Pojasa Gaze".

U izjavi lidera Hamasa se također navodi da je vodstvo grupe dobilo poziv u Kairo da postigne "integrisanu viziju" u vezi s okvirnim sporazumom i Haniyeh je najavio svoj prvi javni put u Kairo u više od mjesec dana kako bi razgovarao o prijedlogu.

Odobrenje Izraela

Novinski izvještaji upućuju na to da su anonimni izraelski zvaničnici potvrdili vladino odobrenje sporazuma predstavljenog Hamasu.

Govoreći u naselju Eli na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanyahu je rekao: “Nećemo povući IDF (zraelske odbrambene snage) iz Pojasa Gaze i nećemo pustiti hiljade terorista. Ništa od ovoga se neće dogoditi.”

Netanyahu se suočava sa značajnim pritiskom porodica preostalih izraelskih zarobljenika koje drži Hamas, tražeći dogovor za njihovo oslobađanje.

Uprkos protivljenju Netanyahua i njegove desničarske vlade, izraelski opozicioni lider i bivši premijer Yair Lapid izrazio je spremnost da podrži mirovnu inicijativu ako ona dovede do povratka zarobljenika.

Čak i ako se sve strane usaglase s nacrtom prijedloga, rješavanjem logističkih detalja primirja, oslobađanje talaca i zarobljenika bi i dalje moglo potrajati danima ili sedmicama.

TRT Balkan