Naveli su da se u zatvorima primjenjuju represivne mjere sa ciljem uništavanja palestinskog duha i dostojanstva.      Foto: AA

Dan solidarnosti s Palestincima u izraelskim zatvorima obilježava se svake godine 17. aprila u čast žrtvama izraelskih zatvora i u znak podrške njihovom legitimnom pravu na slobodu.

Palestinci od 1974. godine 17. aprila obilježavaju "Dan zatvorenika", a i ove godine cilj je ukazati na brojne Palestince u izraelskim zatvorima među kojima su i mnogi maloljetnici.

Iz palestinske Ambasade u Sarajevu podsjetili su da se u izraelskim zatvorima trenutno nalazi 4.900 Palestinaca. Među njima se nalazi 160 maloljetnika i 31 žena. Naveli su i da su 554 zatvorenika osuđena na doživotnu kaznu, a da je 700 bolesno, saopćeno je.

"Od početka 2023, izraelske okupacione vlasti su uhapsile 2.300 Palestinaca. Većina njih je iz Al-Qudsa (Jerusalem), uključujući 350 djece i 40 žena. Izraelske okupacione vlasti posežu za mnogim nedozvoljenim politikama i procedurama u toku procesa pritvaranja, poput upotrebe prekomjerne sile u toku hapšenja ili egzekucija bez sudskog postupka, kao i politike kolektivnog kažnjavanja. Izraelske vlasti nastavljaju da hapse članove Zakonodavnog vijeća, aktiviste za ljudska prava, novinare, aktiviste na društvenim mrežama, žene i djecu", saopćeno je iz Ambasade.

Naveli su da se u zatvorima primjenjuju represivne mjere sa ciljem uništavanja palestinskog duha i dostojanstva.

"Istraga je prvi korak ovih mjera u toku koje se primjenjuje fizičko i psihološko mučenje od prvih trenutaka pritvaranja. Neke od ovih mjera su izolacija, novčane kazne, prebijanje, uništavanje imovine pritvorenika i zabrana posjeta od strane porodice stotinama zatvorenika. Pritvorenicima se uskraćuje neophodni medicinski tretman i zdravstvena zaštita kroz politiku namjernog medicinskog zapostavljanja. U ovom zlostavljanju koje nad zatvorenicima čini zatvorska administracija, broj bolesnih pritvorenika u izraelskim zatvorima je dostigao 700 onih kojima je neophodno hitno liječenje, 24 od njih ima rak. Kao rezultat namjernog zapostavljanja, mnogi zatvorenici su ili umrli ili pušteni iz zatvora onda kada je već bilo kasno za liječenje", saopćeno je iz Ambasade.

Navedeno je da su "od okupacije Palestine 1948. godine i deportacije njenog naroda, izraelske vlasti koristile rasističke zakone da bi uspostavili što čvršću kontrolu nad palestinskim narodom".

"Izraleske vlasti su organizovale i vojne sudove na teritorijama okupiranim 1967. godine. Palestinci na okupiranim teritorijama žive pod izraelskim vojnim zakonom, dok ilegalni kolonijalni doseljenici žive pod građanskim zakonom kao i izraelski građani na svim teritorijama", saopćeno je.

TRT Balkan / agencije