S druge strane, Rusija kaže da je spriječila ukrajinski napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju.      Foto: Reuters

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je s elektroenergetske mreže nakon što su u ruskom granatiranju oštećene preostale linije snabdijevanja strujom, koje je omogućeno samo putem dizel generatora, saopćila je ukrajinska firma za nuklearnu energiju Energoatom u četvrtak.
Nuklearna elektrana trenutno ima na raspolaganju zalihe dizel goriva potrebne za 15 dana rada generatora, saopćio je Energoatom.
Blokovi pet i šest nuklearne elektrane prebačeni su na “hladni režim” rada, dodaje Energoatom, prenosi Reuters.

Rusija tvrdi suprotno
S druge strane, Rusija kaže da je spriječila ukrajinski napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju.
Visoki ruski zvaničnik rekao je u četvrtak da je Rusija spriječila ukrajinski napad na nuklearnu elektranu Zaporožja, koju kontroliše Rusija, na jugu Ukrajine.
Ponovljeno granatiranje elektrane povećalo je mogućnost ozbiljne nesreće na samo 500 km (300 milja) od mjesta najgore nuklearne nesreće na svijetu, katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je više puta izražavala zabrinutost zbog granatiranja elektrane, predložila je uspostavljanje nuklearne sigurnosne i sigurnosne zaštitne zone oko elektrane.

Ukrajina kaže da je Rusija više puta granatirala fabriku, dok Rusija kaže da je Ukrajina granatirala fabriku. Obje strane negiraju tvrdnje drugih.

Ukrajinske snage "nastavljaju da granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje zapadnim oružjem, što bi moglo dovesti do globalne katastrofe", rekao je sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina.

Patrušev je rekao da su ruske specijalne službe spriječile, kako je rekao, "teroristički napad" na fabriku.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopćila je u četvrtak da je rusko granatiranje oštetilo visokonaponske vodove u elektrani.

Nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, ruske snage preuzele su kontrolu nad fabrikom početkom marta. Specijalne ruske vojne jedinice čuvaju objekat, a ruski nuklearni stručnjaci su na licu mjesta. Ukrajinsko osoblje nastavlja da pomaže u radu fabrike.



TRT Balkan