Romanova smrt uslijedila je nakon ubistava još najmanje tri meksička novinara ovog mjeseca.      Foto: Reuters

Novinar je ubijen iz vatrenog oružja u južnom Meksiku, saopštile su vlasti, ubrzo nakon objavljivanja na internetu o nestanku prije osam godina 43 studenta iz obližnjeg područja.

Fredid Roman, koji je objavljivao svoj rad na različitim stranicama društvenih medija i doprinosio lokalnim novinama, pronađen je mrtav u svom automobilu u gradu Chilpancingo, glavnom gradu države Guerrero, saopštilo je lokalno tužilaštvo u ponedjeljak navečer.

Slučaj 43 studenta iz Guerrera, koji su nestali 2014. godine nakon što su zauzeli autobus i krenuli na protest, smatra se jednom od najgorih katastrofa ljudskih prava u historiji Meksika.

Slučaj je vraćen u centar pažnje prošle sedmice, kada je komisija za istinu označila zločin kao "državni zločin", u koji su bili uključeni agenti različitih institucija.

Objava na Facebooku


Nekoliko sati prije smrti, Roman je objavio dugačku objavu na Facebooku pod naslovom "Državni zločin bez optužnice šefu", u kojoj je spomenuo navodni sastanak četverice zvaničnika u vrijeme nestanka studenata, uključujući bivšeg državnog tužioca Jesusa Murilla Karama.

Murillo Karam je uhapšen nakon objavljivanja izvještaja komisije za istinu prošle sedmice, dok su za osumnjičenima raspisane desetine potjernica, uključujući vojno osoblje, policajce i članove kartela.

Nije bilo odmah jasno da li je Romanov nedavni post o nestalim studentima ili njegov drugi novinarski rad imao ulogu u njegovoj smrti.

U Meksiku je ove godine do sada ubijeno dvanaest novinara, navodi vlada, dok nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) navodi da ih je devet. Neki mediji spominju cifru od 15 ili 16.

S blizu 150 ubijenih novinara od 2000. godine, prema RSF-u, Meksiko se smatra jednom od najopasnijih zemalja na svijetu za novinarstvo.

Većina tih ubistava ostaje nekažnjena.

TRT Balkan