Dio njemačkih bolnica mogao bi bankrotirati zbog energetske krize i inflacije, upozorio je državni ministar zdravlja Karl Lauterbach.     Foto: Reuters

Dio njemačkih bolnica mogao bi bankrotirati zbog energetske krize i inflacije, upozorio je državni ministar zdravlja Karl Lauterbach.

"Ako ne reagujemo brzo i drastično, doći će do zatvaranja", rekao je Karl Lauterbach za javni servis ARD, dodajući da će u utorak razgovarati sa ministrom finansija Christianom Lindnerom o većoj pomoći Vlade za bolnice.

Lauterbach je rekao da nije moguće uspostavljanje "specijalnog fonda" za bolnice u Njemačkoj, sličnog specijalnom fondu od 100 milijardi eura za vojsku.

"Ne možemo uvesti poseban fond za svaku oblast", rekao je on i dodao "sve se mora isplatiti".

Radi se o zahtjevu Udruženja bolnica Njemačke koje strahuje od zatvaranja brojnih bolnica, jer za materijalne troškove i energiju u ovoj i sljedećoj godini nedostaje oko 15 milijardi eura.

Stopa inflacije u Njemačkoj je u septembru porasla na 10,9 posto. Državni zavod za statistiku (Destatis) naveo je da je stopa inflacije dosegla istorijski maksimum od ponovnog ujedinjenja Njemačke. Pojašnjeno je da je do toga došlo zbog enormnih poskupljenja energenata i hrane.

Vodeći njemački ekonomisti upozoravaju da bi zbog rasta cijene plina najveću ekonomiju Evropske unije mogla pasti u recesiju. Prema mišljenima eksperata, Njemačka će sljedeće godine biti jedna od zemalja koju će najteže pogoditi usporavanje globalne ekonomije.

TRT Balkan / agencije