Vjeruje se da su u grupi bila dvojica ronioca, dva pomoćnika, kapetan i medicinski radnik.     Foto: AA

Njemački istražitelji došli su do dokaza koji ukazuju na to da je proukrajinska grupa sabotirala gasovode Sjeverni tok prošle godine, javili su lokalni mediji.

Grupa, koju je činilo pet muškaraca i jedna žena, otputovala je u sjeverni njemački grad Rostock u septembru 2022. godine, unajmila jahtu koristeći lažne pasoše i sabotirala gasovode Sjeverni tok, javila je televizija ARD.

Pomenutu jahtu iznajmila je kompanija sa sjedištem u Poljskoj, a koja je navodno bila u vlasništvu dvojice Ukrajinaca, navode istražitelji. Vjeruje se da su u grupi bila dvojica ronioca, dva pomoćnika, kapetan i medicinski radnik.

Osumnjičeni su koristili profesionalno krivotvorene pasoše, a njemačke vlasti još nisu uspjele provjeriti njihov pravi identitet i nacionalnost. Istražitelji su tokom vještačenja pronašli tragove eksploziva u kabini jahte.

Sabotaža gasovoda Sjeverni tok dogodila se u septembru prošle godine, a eksplozije su izazvale veliku štetu na cjevovodima koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog

TRT Balkan / agencije