Tužioci su tvrdili da je Alexander Horst M. zvao policijske stanice, predstavljao se kao službenik i pristupao informacijama.     Foto: Reuters

Njemački sud osudio je u četvrtak desničarskog ekstremistu na skoro šest godina zatvora zbog slanja desetina prijetnji smrću istaknutim ličnostima koje su potpisivane neonacističkim aliasom "NSU 2.0".

Regionalni sud u Frankfurtu proglasio je Alexandera Horsta M. krivim za prijetnje nasiljem, izazivanje mržnje, pokušaj remećenja javnog mira i upotrebu antiustavnih simbola i osudio ga na pet godina i 10 mjeseci zatvora.

Ovaj 54-godišnji ekstremista slao je prijeteće mejlove i poruke putem faksa istaknutim ličnostima, uključujući socijaldemokratsku ministricu unutrašnjih poslova Nancy Faeser, kabare zabavljačicu Idil Baydar i istaknutu pravnicu Sedu Basay-Yildiz.

Poruke su potpisane neonacističkim aliasom "NSU 2.0", pri čemu se misli na Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) - terorističku grupu koja je ubila osam turskih imigranata, grčkog državljanina i njemačku policajku u periodu od 2000. do 2007. godine.
Osuđeni, nezaposleni informatički tehničar uhapšen je prošle godine u Berlinu nakon duge istrage, ali policija nije mogla utvrditi kako je osumnjičeni došao do ličnih podataka koji nisu javni.

Tužioci su tvrdili da je Alexander Horst M. zvao policijske stanice, predstavljao se kao službenik i pristupao informacijama.

Seda Basay-Yildiz je kritikovala vlasti, jer nisu istražile moguću umiješanost desničarskih policajaca u državi Hesse, koji su pretražili njenu adresu i lične dosijee na policijskom kompjuteru.

"Nekoliko desničarskih policajaca je najvjerovatnije bilo uključeno u prijetnje smrću upućene meni i mojoj porodici. Ali do sada niko od njih nije priveden pravdi. Umjesto toga, tužioci tvrde da je prijeteća pisma slao jedan osumnjičeni, nezaposleni informatički tehničar", rekla je ona.

Ona je istaknuta ličnost u Njemačkoj, gdje je rođena i odrasla, a poznata je po svojim naporima da rasvijetle rasistička ubistva NSU-a. Zastupala je porodice turskih žrtava tokom suđenja NSU između 2013. i 2018. godine.

TRT Balkan / agencije