Njemački aktivisti nastavljaju borbu protiv proširenja rudnika uglja

Njemački aktivisti nastavljaju borbu protiv proširenja rudnika uglja

Stotine policajaca raspoređene su radi deložacije kampa u selu Lutzerath.
Više od 1.500 policajaca bilo je raspoređeno u tom području kako bi protjerali demonstrante iz Lutzeratha.     Foto: Reuters

Ekološki aktivisti u četvrtak su nastavili protest u selu Lutzerath na zapadu Njemačke, odupirući se planovima za proširenje obližnjeg rudnika uglja, uprkos policijskoj akciji za deložaciju kampa.

Novi sukobi su izbili u jutarnjim satima dok je policija pokušavala da ukloni barikade i poslala pojačanje da uđe u nekoliko objekata koje su okupirali demonstranti.

Desetine aktivista zalijepile su se za vrata, popeli se na krovove i u kućice na drveću da bi se oduprli deložaciji.

Ekološke grupe optužile su policiju da koristi prekomjernu silu protiv demonstranata i da pokušava da opstruiše novinare.

"Policajci su ušli na prvi sprat Eckardtove štale i pokušavaju da provale vrata na kojima su ljudi zalijepljeni. Na ovaj način policija ugrožava ljude", objavila je inicijativa "Lutzerath Lebt" na Twitteru.

Više od 1.500 policajaca bilo je raspoređeno u tom području kako bi protjerali demonstrante iz Lutzeratha.

Lutzerath je postao simbol ekoloških grupa koje traže prestanak upotrebe uglja i fosilnih goriva u Njemačkoj kako bi se ispunili klimatski ciljevi.

Ranije su grupe ekologa najavile da će se oduprijeti planovima za proširenje površinskog rudnika uglja, upozoravajući da će to imati katastrofalne posljedice po životnu sredinu.

Njemački energetski gigant RWE planira srušiti selo Lutzerath kao dio plana za proširenje područja eksploatacije rudnika uglja Garzweiler na iskopavanje 280 miliona tona lignita do 2030. godine.

TRT Balkan / agencije