U posljednjih desetak godina, antimuslimansko nasilje u Njemačkoj postalo je normalizirana stvarnost.     Foto: AP Archive

Njemačka je prijavila 120 antimuslimanskih zločina u trećem tromjesečju 2022. godine, pri čemu je deset ljudi povrijeđeno, a nekoliko džamija oštećeno.

Prema odgovoru vlade na pitanje ljevice u njemačkom saveznom parlamentu (Bundestagu), koji je objavljen u četvrtak, broj prekršaja u prvom kvartalu iznosio je 83, a u drugom 69.

"Nijedan osumnjičeni" nije uhapšen u vezi s islamofobičnim napadima u trećem kvartalu. Glavni tužilac u Federalnom vrhovnom sudu pravde također "nije pokrenuo niti započeo nikakav prethodni postupak (...)", prema saveznoj vladi.

Jedanaest takvih napada bilo je usmjereno na džamije. Tjelesne povrede, vrijeđanje, izazivanje mržnje, vandalizam ili korištenje zabranjenih simbola bili su drugi oblici zločina nad muslimanima.

Normalizirana stvarnost

U posljednjih desetak godina antimuslimansko nasilje u Njemačkoj postalo je normalizirana stvarnost jer je ono što se nekad smatralo rubnim elementima krajnje desnice sada postiglo političku zastupljenost s nekoliko neonacista koji su pobijedili na izborima i ušli u njemački parlament.

Naprimjer, na parlamentarnim izborima 2013. godine stranka Alternativa za Njemačku (AfD) prikupila je svega malo više od 800.000 glasova i nije ušla u njemački savezni parlament Bundestag.

Četiri godine kasnije, stranka je napravila veliki napredak osvojivši više od 5,3 miliona glasova, čime je na kraju postala najveća opoziciona stranka u parlamentu.
Kako su ocrnjivanje manjina omogućili političari krajnje desnice, to je rezultiralo porastom zločina iz mržnje prema muslimanima.

U februaru 2020. terorista krajnje desnice napravio je haos na dvije lokacije u Hanauu – ubivši devet osoba, uključujući četiri Nijemca turskog porijekla.

43-godišnji napadač Tobias Rathjen kasnije je sebi oduzeo život, kao i život svoje majke.

TRT Balkan