Mnoge ordinacije su zatvorene posljednjih mjeseci kako bi se ispunili zahtjevi Njemačkog medicinskog udruženja za većom finansijskom podrškom vlade.                Foto: AA

Dok u Njemačkoj traju sporovi između poslodavaca i sindikata oko plata i uslova rada, zemlja ulazi u drugu sedmicu nove godine sa protestima i štrajkovima koji će uticati na život građana.

Vlada koju su formirale Socijaldemokratska partija, Zelena stranka i Slobodna demokratska partija našla se pod jakim pritiskom dok su poljoprivrednici protestovali blokirajući puteve traktorima, a mašinovođe su najavile štrajk.

Više od 3.000 farmera koji su došli u Berlin vozeći traktore 18. decembra pokrenuli su masovne proteste protiv ukidanja subvencija njemačke koalicione vlade najavivši da će od januara intenzivirati demonstracije ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Masovne demonstracije planirane su u glavnom gradu Berlinu 15. januara, dok se farmeri iz svih gradova spremaju da traktorima pokrenu nove proteste i blokade koji bi mogli trajati do aprila.

Njemačka vlada bila je primorana da uštedi u budžetu za 2024. nakon što je Ustavni sud u novembru presudio da je odluka vlade da prebaci 60 milijardi eura neiskorištenih kredita iz perioda epidemije Covid-19 u klimatski fond, neustavna.

Njemačka vlada planira ukinuti poreske olakšice za poljoprivrednike i ukinuti subvencije u poljoprivredi kao dio budžetskih rezova.

Prema vladinom planu, njemački poljoprivrednici više neće imati poreske olakšice za dizel koji koriste u poljoprivredi, a poljoprivredni strojevi neće biti oslobođeni poreza na vozila.

Njemačka vlada tvrdi da će ove mjere pomoći u zaštiti klime.

Njemački poljoprivredni sektor sastoji se od oko 256.000 kompanija, koje zapošljavaju oko dva posto nacionalne radne snage.

Pored protesta poljoprivrednika, Sindikat njemačkih mašinovođa (GDL) odlučio je da štrajkuje treći put u tri mjeseca nakon što su propali pregovori o povećanju plata s njemačkim željeznicama (Deutsche Bahn).

Obustava rada počinje sutra u 18 sati po lokalnom vremenu na teretnim vozovima, a u dva sata na putničkim vozovima 10. januara. Planirano je da štrajk završi 12. januara.

Sindikat traži mjesečno povećanje plata zaposlenih u željezničkim kompanijama za 555 eura, posebno mašinovođa, te jednokratnu isplatu do 3.000 eura za suzbijanje inflacije.

GDL također želi da se radno vrijeme radnika u smjenama smanji sa 38 na 35 sati sedmično, bez smanjenja plata.

Predviđa se da će sav željeznički saobraćaj širom zemlje biti u prekidu tokom cijele sedmice, jer će obustava rada koja počinje sutra uticati na gradski i međugradski teretni i putnički saobraćaj.

Mnoge ordinacije su zatvorene posljednjih mjeseci kako bi se ispunili zahtjevi Njemačkog medicinskog udruženja za većom finansijskom podrškom vlade.

TRT Balkan / agencije