U pitanju je odgovor na smanjenje prisustva pripadnika ruskih obavještajnih službi u Njemačkoj ranije ove godine.      Foto: Reuters

Rusija će sljedećeg mjeseca početi protjerivati njemačke diplomate, nastavnike i zaposlene u njemačkim kulturnim institucijama, saopštilo je u subotu njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Očekuje se da će ovaj potez dodatno podići tenzije između dvije zemlje koje već imaju veoma teške odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritikovalo potez Rusije, nazivajući to jednostranom, neopravdanom i neshvatljivom odlukom.

List "Sueddeutsche Zeitung" objavio je da će ova odluka utjecati na nekoliko stotina njemačkih državnih službenika, uključujući nastavnike i osoblje Goethe instituta, koji promoviše njemačku kulturu i jezik u inostranstvu.

U pitanju je odgovor na smanjenje prisustva pripadnika ruskih obavještajnih službi u Njemačkoj ranije ove godine.

"Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u aprilu svoju odluku da uvede ograničenje broja osoblja u našim misijama u inostranstvu i njemačkim posredničkim organizacijama u Rusiji", rekao je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka nije najavila nikakav konkretan odgovor na protjerivanje iz Rusije, koje bi trebalo početi sljedeće sedmice, ali je Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da će njemačka vlada osigurati da postoji ravnoteža u praksi u pogledu ruskog prisustva u Njemačkoj.

TRT Balkan / agencije