Njemačka je posljednjih godina svjedočila rastućem rasizmu i ksenofobiji podstaknutim propagandom krajnje desnih, antisemitskih i antimuslimanskih grupa, uključujući krajnje desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD).     Foto: Reuters

Stotine desničarskih ekstremista traže se zbog hapšenja u Njemačkoj, objavio je berlinski list Taz.

Prema izvještaju od srijede, do 30. septembra su postojali otvoreni nalozi za hapšenje 674 osobe iz krajnje desnice.

Informaciju je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova kao odgovor na parlamentarni upit radikalno ljevičarske opozicione stranke Ljevica.

Prema informacijama, 33 naloga za hapšenje bila su povezana s "politički motivisanim nasilnim djelom", a 151 sa "zločinima s desničarskom motivacijom" kao što je isticanje neustavnih simbola ili poticanje na mržnju.

Preostali slučajevi su se odnosili na opća krivična djela kao što su krađe, finansijske prevare i lažno dobivanje socijalnih naknada.

U periodu od marta do septembra ove godine izvršeno je, odnosno zakonski riješeno, 326 potjernica za osobama desnog spektra, saopćeno je iz Ministarstva.

Članica stranke Ljevica, Martina Renner, koja je zatražila parlamentarnu istragu, pozvala je na pojačan pritisak u potrazi za desničarskim ekstremistima koji su u bijegu.

"Veliki broj otvorenih naloga za hapšenje pokazuje da je desničarsko nasilje svakodnevna prijetnja čak i izvan spektakularnih racija", rekla je ona za list Taz.

Koaliciona vlada lijevog centra kancelara Olafa Scholza više puta je obećavala da će donijeti snažnije mjere kako bi se suprotstavila rastućoj prijetnji koju predstavljaju ekstremno desničarske grupe.

Zemlja je posljednjih godina svjedočila rastućem rasizmu i ksenofobiji podstaknutim propagandom krajnje desnih, antisemitskih i antimuslimanskih grupa, uključujući krajnje desničarsku stranku Alternativa za Njemačku (AfD).

Terorizam krajnje desnice u Njemačkoj odnio je živote najmanje 218 ljudi od 1989. godine, prema fondaciji Amadeu Antonio sa sjedištem u Berlinu.

Grupe za ljudska prava dugo su kritikovale vlasti zbog potcjenjivanja prijetnje i neozbiljnog istraživanja zločina koje su počinili neonacisti.


TRT World