U štrajku učestvuje oko 90.000 radnika javnog prevoza u 15 saveznih država, s jedinom iznimkom Bavarske.       Foto: Reuters

Zbog štrajka upozorenja obustavljen je javni transport u više od 80 gradova u Njemačkoj.

Autobusni, tramvajski i podzemni saobraćaj prekinuti su u većim gradovima, uključujući Keln, Frankfurt i Hamburg, uzrokujući gužve u saobraćaju tokom jutarnje špice u petak.

Zbog jednodnevnog štrajka, mnogi građani su za odlazak na posao morali koristiti alternativne metode, kao što su automobili, bicikli ili e-skuteri.

Prema sindikatu Verdi, koji je pozvao na štrajk, u štrajku učestvuje oko 90.000 radnika javnog prevoza u 15 saveznih država, s jedinom iznimkom Bavarske.

Sindikat i prevozničke kompanije nisu uspjeli postići dogovor o plaćama i uvjetima rada tokom prvog kruga pregovora prošle sedmice.

U pokrajinama Brandenburg, Saarland, Saxony-Anhalt i Thuringen, sindikat pregovara s prevozničkim firmama o višim plaćama, tražeći povećanje plaća kako bi se nadoknadio rast troškova života. U drugim državama se uglavnom pregovara o poboljšanju uvjeta rada, regresima i dužim godišnjim odmorima za zaposlenike.

TRT Balkan / agencije