"Trenutno je ukupna ušteda samo 13 posto", rekao je Klaus Muller, šef Federalne mrežne agencije Bundesnetzagentur      Foto: Reuters

Njemački energetski regulator u ponedjeljak je pozvao građane da štede više gasa jer je temperatura pala ispod 0 stepeni Celzijusa u mnogim dijelovima zemlje.

"Trenutno je ukupna ušteda samo 13 posto", rekao je Klaus Muller, šef Federalne mrežne agencije Bundesnetzagentur, za dnevni list "Tagesspiegel".

Muller je kazao da domaćinstva moraju smanjiti potrošnju gasa za 20 odsto da bi izbjegli nestašice u narednim mjesecima.

"Važno je da ne odustanemo od napora za štednju tokom cijele zime", naglasio je Muller.

Njemačka se suočava s velikom energetskom krizom zbog rata između Rusije i Ukrajine, koji je doveo do poremećaja u snabdijevanju gasom, zbog čega su cijene energije dostigle rekordne iznose.

Iako je Njemačka uspjela napuniti skladišta gasa do 95 posto kapaciteta prošle sedmice, stručnjaci upozoravaju da to ne garantuje da neće biti racionalizacije potrošnje gasa ili isključenja struje u hladnijim zimskim mjesecima.

Gasovod Sjeverni tok 1, glavni njemački izvor ruskog gasa, uništen je nakon eksplozije u septembru, a zemlja trenutno ne uvozi gas iz Rusije.

Prije početka rata u Ukrajini, Rusija je isporučivala 55 posto prirodnog gasa potrebnog Njemačkoj.

Njemačka Vlada pokušava diverzifikovati svoje izvore snabdijevanja prirodnim gasom kupovinom više gasa iz Norveške i povećanjem uvoza gasovodima iz Belgije i Holandije.

U cilju zamjene za snabdijevanje ruskim gasom u narednim godinama, Njemačka gradi LNG terminale u sjevernim lukama Brunsbutel, Wilhelmshaven, Stade i Lubmin.

TRT Balkan / agencije