Putnici koji su rezervisali let u tim danima zamoljeni su da kontaktiraju svoju aviokompaniju.     Foto: Reuters

Njemački aerodrom u Minhenu prisiljen je da zbog štajka otkaže sve redovne letove zakazane za nedjelju i ponedjeljak.

"U nedjelju, 26. marta i ponedjeljak, 27. marta 2023. godine, na aerodromu u Minhenu neće biti redovnog putničkog saobraćaja zbog cjelodnevnih štrajkova", navodi se u saopštenju aerodromske uprave.

Putnici koji su rezervisali let u tim danima zamoljeni su da kontaktiraju svoju aviokompaniju.

Njemački sindikati najavili su u četvrtak nacionalni saobraćajni štrajk za ponedjeljak zbog spora oko plata i uslova rada. Zaposleni u javnom prevozu, obezbjeđenje i aerodromsko osoblje na većim aerodromima obustavit će rad na 24 sata.

Aerodrom Frankfurt objavio je da se očekuje da će štrajk izazvati velike poremećaje u ponedjeljak, te da savjetuju putnicima da izbjegavaju putovanje taj dan. Saopšteno je da će štrajk utjecati i na osobe koje presjedaju na druge letove na aerodromu Frankfurt.

Sindikat Ver.di ovog mjeseca započeo je seriju štrajkova nakon što je druga runda kolektivnih pregovora s vladom i lokalnim vlastima završena bez dogovora. Sindikat, koji predstavlja blizu 2,5 miliona radnika u javnom sektoru, zahtijeva povećanje plata za 10,5 posto i ne manje od 500 eura zbog visoke inflacije i rasta troškova života.

TRT Balkan / agencije