“Njemačke vlasti mogle su pozvati novinare i uputiti im pitanja o ovoj pritužbi. Umjesto toga, uhapsili su ih i oduzeli im mobitele i laptope“, rekao je advokat.      Foto: Reuters Archive

Dva turska novinara puštena su nekoliko sati nakon što ih je u srijedu uhapsila njemačka policija, a hapšenje je oštro osudilo i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye.

Njemačka policija upala je jutros u prostorije lista ”Sabah”, za područje Evrope, koje se nalaze u Frankfurtu, uhapsivši Ismaila Erela, predstavnika ovog medija za Njemačku, te direktora vijesti Cemila Albaya.

Kako su potvrdili izvori bliski ovom listu, pretresi su izvršeni i u stanovima Ismaila Erela i Cemila Albaya, a oduzeti su im računari i telefoni.

Fatih Zingal, advokat koji zastupa list, rekao je da su dvojica novinara uhapšena na osnovu prijave sljedbenika terorističke organizacije FETO.

“Njemačke vlasti mogle su pozvati novinare i uputiti im pitanja o ovoj pritužbi. Umjesto toga, uhapsili su ih i oduzeli im mobitele i laptope“, rekao je advokat.

Zingal je istakao kako su Erel i Albay profesionalni novinari te da je njihovo hapšenje zbog novinarskog posla potpuno neprihvatljivo.

Hapšenja su izazvala osude lokalnih novinarskih udruženja, a tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo njemačkog ambasadora u Ankari Jurgena Schulza i zatražilo hitno puštanje novinara.

“Današnje neopravdano pritvaranje frankfurtskog ureda novina Sabah od strane njemačke policije je čin uznemiravanja i zastrašivanja turskog medija. Snažno osuđujemo ovaj gnusni čin. Njemačka, koja pokušava svijetu držati predavanja o slobodi medija i slobodi izražavanja, otkriva svoj pristup dvostrukih standarda“, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

List na turskom jeziku “Sabah“ naširoko je pratio aktivnosti terorističke organizacije FETO, koja je orkestrirala neuspješni pokušaj puča u Turkiye 15. jula 2016. godine. Ta medijska kuća je zaprimila mnoge prijetnje od terorista FETO-a.

Tolerancija njemačke vlade prema FETO-u i njezino oklijevanje da turskim vlastima izruči ključne osumnjičenike, uključujući bivše generale, birokrate ili tužitelje umiješane u zavjeru za puč 2016. godine, glavni je izvor napetosti između Berlina i Ankare posljednjih godina.

TRT Balkan / agencije