Komentar Ministarstva unutrašnjih poslova o ovom zakonu za kraj glasi: “Ova reforma vam pokazuje: Vi pripadate Njemačkoj".   Foto: bmi.bund.de

U četvrtak, 27. juna 2024. godine, stupa na snagu zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je tako provelo centralnu reformu sadašnje savezne vlade.

Ovaj zakon nudi olakšice koje su uvedene za ljude koje rade u Njemačkoj, poput dvojnog državljanstva i skraćenog boravka potrebnog za dobijanje državljanstva.

Između ostalog, zahtijeva se i stavka koja je izazvala negodovanje javnosti.

“Kao odgovor na sve veći antisemitizam u Njemačkoj, lista pitanja u testu je također proširena. Dodata su nova ispitna pitanja koja se tiču antisemitizma, prava na postojanje Države Izrael i jevrejskog života u Njemačkoj"; rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u utorak.

“Niko ko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemački pasoš", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.      Foto: Nancy Faeser

Ovo u praksi znači da će građani koji žele da steknu pravo na državljanstvo morati izjaviti pravo Izraela na postojanje.

“Jasno smo stavili do znanja: niko ko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemački pasoš. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju i učinili zakon mnogo strožijim nego prije. Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema čovječanstvu isključuju naturalizaciju. Ne postoji nikakva tolerancija”, dodala je Faeser.

Korisnici su na društvenim mrežama oštro osudili ovaj zakon, a neki od komentara su:

“Rođen sam i odrastao u Njemačkoj. Živim u Njemačkoj. I sve što mogu da kažem je da se veoma stidim ove zemlje.”

“Možda su o tome trebali razmišljati početkom 40-ih, prije nego što su protjerali sve Jevreje iz Njemačke.”

Ovo u praksi znači da će građani koji žele da steknu pravo na državljanstvo morati izjaviti pravo Izraela na postojanje.          Foto: Middle East Eye

Test neće tražiti od budućih građana da afirmišu pravo palestinske države na postojanje jer, podsjećamo, Njemačka nije ni priznala državnost Palestine.

Komentar Ministarstva unutrašnjih poslova o ovom zakonu za kraj glasi: “Ova reforma vam pokazuje: Vi pripadate Njemačkoj".

TRT Balkan