Nacionalni željeznički operater je saopštio da će međugradske, regionalne i prigradske željezničke usluge biti značajno pogođene zbog štrajka do 29. januara.               Foto: AA

Njemačke mašinovođe u srijedu su započele svoj najduži štrajk u historiji, tokom spora s Deutsche Bahn-om oko plata i uslova rada.

Njemački sindikat mašinovođa (GDL) saopštio je da je štrajk u putničkim vozovima počeo u dva sata ujutro po lokalnom vremenu (1.00 GMT) i trajaće do ponedjeljka u 18 sati (5.00 GMT).

Nacionalni željeznički operater je saopštio da će međugradske, regionalne i prigradske željezničke usluge biti značajno pogođene zbog štrajka do 29. januara.

Putnicima se savjetuje da provjere polaske 24 sata prije putovanja, da odgode putovanje ako je moguće i da iskoriste kartu kasnije.

Deutsche Bahn je pozvao sindikat da se vrati za pregovarački sto.

"Sada je vrijeme da se okupimo, pregovaramo, pronađemo kompromise. Spremni smo da se sastanemo u bilo koje vrijeme i na svakom mjestu radi pregovora i razgovora", rekla je portparolka Deutsche Bahna za javni servis ARD.

Najnoviji štrajk je četvrti i najduži prekid rada sindikata tokom trajanja trenutnog kolektivnog pregovaranja sa Deutsche Bahn-om.

Sindikat insistira na povećanju plata od 555 evra mjesečno i jednokratnoj premiji za inflaciju do 3.000 evra.

Sindikat traži i smanjenje radnog vremena za radnike u smjenama, sa 38 na 35 sati sedmično, bez smanjenja plata.

TRT Balkan / agencije