Njemačka kompanija poslala je turbinu u tvornicu u Kanadi, koja ju je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.    Foto: DPA

Njemačka je u srijedu okrivila Rusiju za smanjene isporuke plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 i odbacila tvrdnju Gazproma da su smetnje rezultat pravnih i tehničkih problema.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da gasna turbina, popravljena u Kanadi, čeka u sjedištu energetske kompanije Siemens Energyja u zapadnoj Njemačkoj, ali je njena isporuka Rusiji odgođena jer ruske vlasti ne poduzimaju potrebne korake.

"Za mene je važno da jasno stavim do znanja da je ova turbina spremna za upotrebu u svakom trenutku. Ništa ne sprečava da se transportuje u Rusiju”, rekao je Scholz novinarima tokom posjete sjedištu Siemens Energyja u gradu Mulheim an der Ruhr.

Dodao je da Gazprom treba obavijestiti njemačku da želi isporuku turbine kao i da osigura potrebnu carinsku dokumentaciju za transport u Rusiju.

Ruski energetski gigant Gazprom značajno je smanjio protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 prošlog mjeseca, a kao razlog redukcije naveo je tehničke probleme, odnosno kašnjenja opreme koju su poslali na servis u Siemens.

Njemačka kompanija poslala je turbinu u tvornicu u Kanadi, koja ju je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kanada je, nakon brojnih zahtjeva Njemačke, odlučila vratiti popravljenu Siemensovu turbinu, koju je dotad zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi, nakon što je Evropska komisija utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, koje ne obuhvaćaju takvu opremu.
Njemačka i ostatak Evrope bore se da smanje svoju ovisnost o uvozu ruske energije. Nemačka dobija oko 35 posto plina preko Sjevernog toka.

TRT Balkan / agencije