U glavnom gradu Berlinu, stotine farmera parkirali su traktore ispred Brandenburške kapije i satima blokirali saobraćaj.     Foto: Reuters

Hiljade poljoprivrednika u Njemačkoj započele su u ponedjeljak proteste širom zemlje protiv vladinih planova da smanji poljoprivredne subvencije.

U glavnom gradu Berlinu, stotine farmera parkirale su traktore ispred Brandenburške kapije i satima blokirale saobraćaj.

"Radije bih umro nego bio rob", napisao je jedan farmer na svom traktoru.

Udruženje njemačkih poljoprivrednika saopštilo je da će protesti biti nastavljeni tokom cijele sedmice, kako bi se vladi jasno stavilo do znanja da neće prihvatiti smanjenje poljoprivrednih subvencija.

"Ovo je jedini način da se osigura snabdijevanje visokokvalitetnom lokalnom hranom", rekao je predsjednik udruženja Joachim Rukwied lokalnim medijima.

Protesti su organizovani i u drugim većim gradovima, uključujući Hamburg, Keln, Minhen i Štutgart.

Lijevo-liberalna koalicija kancelara Olafa Scholza objavila je prošlog mjeseca da planira smanjiti subvencije za poljoprivredna vozila i gorivo, kao dio novih mjera štednje.

Vlada je prošle sedmice revidirala svoje planirane rezove potrošnje, ali udruženje poljoprivrednika je reklo da su te promjene daleko od dovoljne za rješavanje njihovih problema.

TRT Balkan / agencije