Humanitarne organizacije navode da su neka od povrijeđene djece koja su čekala da stignu već umrla.                Foto: AA

Njemačke organizacije za pomoć optužile su vladu da blokira neophodnu medicinsku pomoć za teško ranjenu djecu iz Gaze, gdje je Izrael ubio više od 38.000 ljudi od prošlog oktobra.

Blizu 40 medicinskih ustanova pristalo je liječiti djecu iz Gaze u Njemačkoj i pokriti troškove, ali Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova su ometala njihove napore, navodi javni servis ARD u petak.

Organizacije za pomoć poput Refugije iz Kelna, zajedno s drugim nevladinim organizacijama i Njemačkim društvom za plastičnu hirurgiju, angažovale su se za medicinsku pomoć ovim djeci mjesecima.

Organizovali su donacije za letove, aplikacije za vize i puno nadoknađivanje troškova bolnice.

Ali kampanja je na kraju privremeno zaustavljena jer ministarstva nisu podržala ulazak jednog odraslog pratioca po djetetu.

Neka djeca koja su čekala liječenje su umrla

Njemački vladini krugovi su citirani kako bi rekli da bi majka ili otac ranjenih palestinskih djece koji ih prate na medicinskom liječenju mogli predstavljati "sigurnosnu prijetnju" jer bi mogli podržavati ili simpatizirati s Hamasom, palestinskom grupom uključenom u prelazak granice 7. oktobra u Izrael.

Reagujući na ovu vladinu poziciju, Daniela Neuendorf iz Fondacije za izbjeglice rekla je:

"Meni je jednostavno neobjašnjivo zašto to mogu drugi države da izvedu, a mi u Njemačkoj kapituliramo da na neki način dovedemo 20 djece s pratnjom na tri mjeseca."

Ona je rekla da su evropske zemlje poput Italije već primile djecu iz Gaze s pratnjom odraslih osoba.

Njemačke organizacije za pomoć i bolnice još uvijek se nadaju da njihova kampanja za liječenje palestinske djece neće konačno propasti.

Navodno su u pregovorima s ministarstvima da vide je li se pratnja može dozvoliti da uđe u zemlju u izuzetnim slučajevima.

Pregovori s njemačkim vlastima traju već nekoliko mjeseci, a lista djece koja trebaju biti evakuirana se stalno mijenja. Organizacije za pomoć navode da su neka od povrijeđene djece koja čekaju da stignu već umrla.

TRT Balkan / agencije