Nadležnim službama je trebalo sat vremena da otkriju izvor curenja vode i zaustave ga.     Foto: AA

Vodovod star 127 godina, ispod Times Squarea u New Yorku, popustio je u utorak rano ujutro, poplavivši ulice u centru grada i najprometniju stanicu podzemne željeznice svjetske metropole.

Cijev prečnika pola metra popustila je ispod 40. ulice i Sedme avenije u 3 sata ujutro, podsjetivši na opasnosti starenja infrastrukture ispod prepunih gradskih ulica.

Ulica iznad poplavila je nakon popuštanja vodovodne cijevi, a video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako se voda sliva u stanicu podzemne željeznice Times Squarea niz stepenice i kroz ventilacijske rešetke. Kao posljedica curenja vode poplavljeni su i metro peroni.

Nadležnim službama je trebalo sat vremena da otkriju izvor curenja i zaustave curenje vode.

Iskopavanjem je nastala velika rupa na jednoj gradskoj raskrsnici gdje su radnici kopali teškom opremom kako bi došli do polomljenog dijela cijevi.

Okolne ulice bile su otvorene tokom jutarnje špice, ali su usluge podzemne željeznice privremeno obustavljene kroz veći dio Manhattana na linijama 1, 2 i 3, koje prolaze direktno ispod puknute cijevi.

New York City ima oko 10.900 kilometara vodovodnih cijevi. U posljednje tri godine grad je potrošio 1,9 milijardi dolara na poboljšanje i obnovu zastarjelih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. Skoro svaki dan se u gradu dešavaju prekidi opskrbe vodom.

TRT Balkan / agencije